Nema više seksa za početnike u vojvođanskim osnovnim školama

Nakon tri godine rada u više od 70 osnovnih škola širom Vojvodine, udruženje "Skaska" prestaje sa edukacijom đaka, roditelja i nastavnika u okviru projekta "Zlatni most - seks za početnike ".

Ovaj projekat bio je finansijski podržan od Pokrajinskog sekreterijata za omladinu, ali novi sekretar Vladimir Batez nije dozvolio njegovo dalje finansiranje, iako je imao u uvid u odlične rezultate koji su postignuti tokom trogodišnjeg rada u vojvođanskim školama.

Seksualno sazrevanje zauzima veliki deo u procesu odrastanja. Stoga realizatori projekta smatraju da je razbijanje predrasuda i tabua u oblasti reproduktivnog zdravlja od velikog značaja za razvoj adolescenata.

- Osnovni cilj je bio da se poveća svest o reproduktivnom zdravlju i seksualnosti kod učenika, pre svega sedmaka i osmaka, ali i uspostavljanje komunikacije o ovim temama između roditelja i nastavnika sa jedne i dece sa druge strane. Radionice drže jedna od najpopularnijih autorki za decu i mlade Jasminka Petrović, kao i psihološkinja i autorka popularnih knjiga za tinejdžere Ivana Lukić. Skoro svi prosvetni radnici su upoznati sa njihovim radom - kaže za Mrežu 21 Tatjana Tabački iz udruženja "Skaska".

Projekat je u međuvremenu akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i namenjen je učiteljima, nastavnicima i stručnim saradnicima, a sve u cilju traženja modela kako prosvetni radnici da implementiraju stečeno znanje sa seminara u redovnu nastavu. Ekipa udruženje "Skaska" sada ide po pozivu po školama širom Srbije, ali više ne radi sa najmlađima i njihovim roditeljima, već isključivo sa nastavnicima.

- "Zlatni most-seks za početnike" kao svoju osnovu ima Jasminkin tekst, knjigu izdatu pre više od 15 godina sa istim naslovom "Seks za početnike". Zajedno smo prošli brojne kilometare, radionicama je prisustvovalo preko 1.800 učenika i učenica i isto toliko nastavnika i roditelja. Ostalo nam je da obiđemo još dve škole u Vojvodini i to je to. Za dalje nije bilo razumevanja - kaže Tabački.

Upitnici koji su deljeni deci su pokazali da, bez obzira da li dolaze iz seoske ili gradske sredine, sve njih podjednako muči period adolescencije, svi se brinu oko sličnih stvari. Deca su željna da pričaju o pubertetu i seksualnosti, a nastavnici i roditelji da im neko u tome, bar malo, pomogne.

- Analiza upitnika, evaluacija projekta, ali i činjenica da smo u nekim školama bili više puta na poziv nastavnika ili roditelja, upoznali dve ili tri generacije učenika iz jednog mesta, govori nam o sjajnoj reakciji baš one ciljne grupe koja nam je u fokusu i kojoj se obraćamo, pre svega dece i njihovih roditelja i nastavnika. Evaluacija projekta je po prvi put dala uvid u razmišljanje dece koja pohađaju osnovnu školu na temu promena u obrazovnom sistemu. Naime, u 99% slučajeva učenici žele i hoće da razgovaraju na temu adolescencije i seksualnosti, ali im ne odgovara okvir ili forma koji se naziva uvođenje novog predmeta. Zato mislim da ovu važnu temu treba uvesti u škole, ali je bitno na koji način i na nama je da zajednički odgovorimo na to pitanje - zaključuje Tabački.

Inače, početak realizacije projekta pratile su i reakcije desničarskih organizacija koje su bile burne, ali predvidive. Međutim, veći problem je to što je, kada je prestalo finansiranje projekta izostala reakcija javnosti i finansijera, dok su vladajuće stranke konfuzne kada je reč o ovoj, za mnoge još uvek tabu temi.

  • /

    21.09.2017 23:03
    /
    e bas ste talibancine, protiv ste testova na drogu zato sto roditelji treba da upute decu na pravi put
    a stidite se da sa decom porazgovarate o prirodi nego vam je samo skola duzna da ih uci

    @Mirko
    devojcice sestog razreda su se nedavno nabacivale klincu iz osmog...ovog iz osmog jos uvek interesuju samo igrice pa ih je prijavio nastavnici
  • Boba

    21.09.2017 22:30
    Muka mi je više od ovih naših puritanaca. Pune novine naslova o zlostavljanoj deci, maloletnim trudnicama, abortusima, incestima a oni samo zabiju glavu u pesak i prave se da problem ne postoji. Deca u 7. i 8. razredu su već izložena raznim nakaradnim porno sadržajima preko interneta i treba neko da im objasni kroz kakve faze će prolaziti u psihofizičkom i seksualnom sazrevanju, šta mogu da očekuju, šta je prirodno a šta im se nameće preko medija. Imamo veliki broj maloletničkih trudnoća, a i polne bolesti vrebaju, mislim da je dobra ideja da neko stručan edukuje decu.
  • kimi

    21.09.2017 16:31
    @Mirko

    A da li si ti ozbiljan?
    Ko to u kojoj porodici uci decu sexu? Nisam te razumeo bas najbolje u kom smislu si mislio to?
    Internet? Da gledaju pornjavu gde jednu ribu pune trojica , gde ona guta ,ili gde to rade na javnom mestu.. to tebi edukacija? Od drusta kog drusta? Istog onog koji ce gledati pornjavu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".