Labudovo jezero prepušteno nemaru

Lokalitet Labudovo jezero kod Deliblatske peščare u međunarodnoj legislativi prepoznato je kao važna zona ptica, biljaka i leptira, ali i pored toga ovo područje je prepušteno nemaru.
Labudovo jezero prepušteno nemaru
Foto: Pixabay
Kako piše "Danas", protekli vikend bio je u znaku ptice, pošto su ornitolozi organizovali posmatranje ptica na ovom lokalitet u jugoistočnom Banatu.
 
Reč je plavnom području uz Dunav koje je prepušteno nemaru, zbog čega Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije radi na izradi predloga Plana upravljanja i popularisanju vrednosti ovog mesta.
 
Od 2006. godine je prepoznato i kao važno vlažno područje u okviru Ramsarske konvencije. Zaštitari tvrde da nepostojanje zakonskog upravljača na dve trećine njegove teritorije predstavlja najveći identifikovani problem na području Labudovo okno.
 
"Iako uživa međunarodne kategorizacije IBA, IPA, PBA, Ramsar, 4.000 hektara područja je bez adekvatne zakonske zaštite, dok JP 'Vojvodinašume' upravlja sa jednom trećinom ovog područja. Krivolov, odnosno lovokrađa, identifikovan je kao najveći ugrožavajući faktor. Posebno se vezuje za desnu obalu Dunava, gde se vrši nelegalan lov ptica vodenih staništa. Ribokrađa i prekomerni ribolov takođe su prepoznati kao faktori ugrožavanja", objašnjava rukovoditeljka projekta "Unapređenje zaštite IBA Labudovo okno" Ana Vuletić.
 
Labudovo okno nastanjuje preko 68 biljnih vrsta, 1.200 vrsta zglavkara, 50 vrsta riba, 22 vrste vodozemaca i gmizavaca, 250 vrsta ptica i 39 vrsta sisara. Ovaj prostor je značajno stecište ptica močvarica, gnezdilište vrsta ugroženih na celoj planeti, hranilište brojnih retkih i ugroženih vrsta i najjača selidbena stanica za ptice vodenih staništa u Srbiji.
 
Poseban fenomen Labudovog okna su zimska jata ptica. U toku zimskog perioda na Labudovom oknu boravi oko 80.000 gusaka, pataka, labudova, gnjuraca, ronaca, galebova, čaplji i raznih drugih močvarica. 
 
Stalne promene linije obale, odronjavanje lesnih odseka, stvaraju uslove za gnežđenje lasti bregunica, a njihova kolonija jedna je od najvećih u Evropi. 
  • Daki

    04.10.2017 04:39
    Napravili su oni nama Dinara park.
  • tender

    03.10.2017 15:05
    Gradske vlasti ne rade ništa gde ne mogu da se ugrade. Možda može neki tender za uređenje ovog prostora.kako su novosađanima napravili dino- park od kojeg su nam ostali samo gubici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.