Menu 021

Usvojen prigovor poverilaca, otkazana prodaja Jugoremedije

Privredni sud u Zrenjaninu doneo je zaključak kojim se usvaja prigovor poverilaca i otkazuje javno nadmetanje za prodaju fabrike lekova Jugoremedija zakazano za 16. oktobar ove godine.
Info 12.10.2017. | 08:47 > 10:24
U obrazloženju tog zaključka stečajni sudija Aleksandar Stoiljkovski naveo je između ostalog da se u prigovoru poverilaca ukazuje da je prodaja preuranjena i nezakonita, kao i da bi bolji metod prodaje bio prikupljanjem ponuda jer bi se ostvarila najpovoljnija cena i namirenje stečajnih poverilaca.
 
Poverioci su ukazali i da procenom nisu obuhvaćene dozvole za stavljanje lekova u promet, a one, navode, predstavljaju najveću vrednost, već da je stečajni sudija oglasio prodaju parnice za povraćaj dozvola, pa smatraju da je odluka stečajnog upravnika u suprotnosti sa stavom odbora poverilaca.
 
Kako se u obrazloženju sudije još navodi, odbor poverilaca zatražio je odlaganje prodaje jer smatraju i da sada "samo uzurpator dozvola "Union medic" ima pravni interes za kupovinu", pa bi se tako postigla niža cena.
 
Stečajni sudija je naveo da je prigovor o metodi prodaje neosnovan, ali da je činjenica da bivši zakupac "Union medic" odbija da vrati dozvole za promet lekova i da je stečajni sudija pokrenuo postupak radi vraćanja tih dozvola i da se tužbom traži da Agencija za lekove i medicinska sredstva prenese dozvole na Jugoremediju.
 
Stečajnom upravniku naloženo je da u roku od 15 dana predloži nov vremenski okvir za prodaju.
 
Biće u obavezi da dopuni procenu Jugoremedije i za vrednost parnice koja je pokrenuta ili da pred Agencijom za lekove okonča započeti postupak za oduzimanje dozvole Union medicu, ukoliko za to postoje osnovi.
 
Stečajni upravnik fabrike lekova Jugoremedija iz Zrenjanina oglasio je prodaju tog preduzeća javnim nadmetanjem po početnoj ceni od 1,9 milijardi dinara. Zainteresovanim kupcima je ponudjena Jugoremedija kao pravno lice čija najvažnija imovina su fabričke hale, oprema za proizvodnju farmaceutskih proizvoda, žigovi, vozila i zalihe.
 
Privredni sud u Zrenjaninu proglasio je bankrot te fabrike u novembru 2016. godine, četiri godine posle otvorenog stečaja. Jugoremedija je 2002. bila prodata makedonskoj firmi Jaka 80, čiji je vlasnik Jovica Stefanović, ali je posle višemesečnog štrajka dela zaposlenih i sudskog spora koji je trajao četiri godine raskinut ugovor o privatizaciji.
 
O tome kako je Jugoremedija zamalo prodata nameštenom kupcu, možete pročitati u našem tekstu OVDE.
Autor: Beta
 • u prolazu
  12.10.2017 10:31
  Zanimljiva igra SPS!

  Selaković upropastio Jugoremediju, Backović upropastio Galeniku, ostale fabrike lekova rasprodate, a Slavica mentor za plasiranje i testiranje stranih lekova na našem tržištu!

  Povežite tačkice i dobijate sliku krivca, to i deca znaju...

  Da zapevamo onu tursku, kome je do pesme?
 • Takimaki
  12.10.2017 09:33
  Brže, jače, bolje ...
 • Sima
  12.10.2017 09:15
  Bahato, samo bahato
  Nisam čitao čitav tekst, naslov mi dovoljan. I sada, svi znaju to, javno rečeno/napisano i boli koga briga što nam je još jednom za 1 din prodato ono što je nekada vredelo i možda može ponovo da radi. I sada če taj drug član još od države i pare da dobije, po običaju, a radnici sami da kupuju pelene. Pa majku mu, šta je sa nama više? Koliko se to pomerio naš prag trpljenja i tolerancije bahatosti? Ne mogu da verujem i dalje da smo toliko pasivni, nemi i tupavi. Sve češće mrzim oni narodnu "Ničija nije gorela do zore", jer kod nas ta zora nikako da dođe!

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest