Kikinda: Kažnjen sa 400.000 dinara jer je otrovao zaštićene ždralove

Odlukom Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi, 57-godišnji muškarac iz Crne Bare, sela u opštini Novi Kneževac, koji je koristio nedozvoljeni pesticid karbofuran na svojoj njivi platio je kaznu od 400.000 dinara za ubijanje ždralova.
Kikinda: Kažnjen sa 400.000 dinara jer je otrovao zaštićene ždralove
Foto: Pixabay
Zahtev za isplatu odštete zbog trovanja ove strogo zaštićene ptice Tužilaštvu je dostavio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.
 
Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u avgustu 2016. podnela je krivičnu prijavu protiv optuženog zbog ubijanja strogo zaštićenih vrsta ptica, a u istom periodu protiv iste osobe prijavu je podnela i Fitosanitarna ispekcija, zbog kršenja Zakona o sredstvima za zaštitu bilja.
 
Tokom inspekcijske kontrole, u ataru Novog Kneževca nađeno je pet mrtvih ždralova u jarku pored njive koja je u vlasništvu 57-godišnjeg meštanina Crne Bare. Na njivi su bili su sveži ponici kukuruza, od kojih su neki bili iskopani iz tla. Prema iskazu optuženog, prethodnog dana on je na svojoj i susednoj njivi zatekao ove mrtve ptice i bacio ih u obližnji kanal. Toksikološka analiza leševa ždralova dokazala je da su uginuli od visokotoksične koncentracije pesticida karbofurana u hrani.
 
Fitosanitarna inspekcija uzela je i uzorke kukuruza, i utvrđeno je da ponici sa njegove njive sadrže visokotoksične koncentracije tog ovog otrova. On je sejao seme kukuruza koje je prethodno bilo tretirano karbofuranom. Tek isklijale biljke sa ostacima semena jato ždralova je pojelo, nakon čega su na licu mesta uginuli.
 
Karbofuran je aktivna materija insekticida koji se u Srbiji nekada prodavao na slobodnom tržištu, ali je upravo zbog svoje velike toksičnosti, i u skladu sa propisima Evropske unije, povučena njegova dozvola za uvoz krajem 2013, dok ga na tržištu nema od sredine 2014. godine. Usprkos tome, veliki broj strogo zaštićenih vrsta ptica i sisara otrovan je u poslednjih deset godina ovim insekticidom, jer se on i dalje koristi. Postoje zalihe kod pojedinih privatnih i pravnih lica koje se bave poljoprivrednom, a na internetu je rasprostranjeno trgovanje švercovanim karbofuranom iz zemalja u kojima se još upotrebljava.
 
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode će iznos odštete utrošiti na projekat zaštite ove vrste ptice. Jesenja i zimska jata ždralova koji se zadržavaju u Srbiji, prvenstveno u okolini Specijalnog rezervatg prirode "Slano Kopovo", biće hranjena svežim kukuruzom.
  • Milan

    19.10.2017 13:04
    Tri puta meri...
    @DjakoN
    Da nije uradio nešto pogrešno, ne bi ni bio kažnjen. Hteo je da se pravi pametan, kupovao na crnom tržiđtu...
    Dosta je pravdanja bahatosti i kriminala siromaštvom. I ja sam siromašan pa ne kradem, ubijam ili trujem ptice.
  • DjakoN

    18.10.2017 22:48
    tuga...
    Od cega mislite da ljudi placaju kazne? Od 200e mesecne plate? Terate nas da krademo,pljackamo i ko zna sta sve da bih placali izmisljene kazne? Koliko taj covek treba da radi da bi zaradio 400 000???
  • bolest

    18.10.2017 16:04
    Bolesna zemlja i bolesni ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".