Subotica: Mađarska zajednica faktor povezivanja

Najbolji politički i prijateljski odnosi u istoriji između Srbije i Mađarske trebalo bi da se pretoče u što bolje ekonomske veze, da bi građani sa obe strane granice živeli bolje i kvalitetnije.
Ovo je rečeno u Subotici posle devetog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Mađarske kojoj su kopredsedavali ministar privrede Goran Knežević i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.
 
Knežević je izjavio da je trgovinska razmena Srbije sa Mađarskom prošle godine dostigla milijardu i 300 miliona evra, da ove godine, u prvih sedam meseci, ona raste po stopi od 20 odsto i da očekuje da će na kraju godine to biti više od milijardu i 500 miliona evra.
 
"Tražimo i druge vidove, više nivoe naše ekonomske saradnje i zajedničkih ulaganja, gde bi naše firme izašle na treća tržišta, učešće mađarskih firmi u privatizaciji, u izgradnji infrastrukture i drugih projekata koje pokušavamo zajednički da ostvarimo", kazao je Knežević.
 
Sijarto je, između ostalog, naveo da je u prvih sedam meseci ove godine trgovinska razmena između dve države povećana za 32 odsto na osnovu čega je, kako je rekao, mađarski izvoz povećan za 19 odsto. On je podvukao da Budimpešta visoko ceni odnos srpske vlade prema mađarskoj manjini i da je mađarska zajednica u Vojvodini faktor povezivanja, a ne razdvajanja u odnosima dve zemlje.
 
Na sastanku Komisije razgovaralo se o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, izgradnji železničke pruge Segedin-Subotica-Baja, otvaranju novih graničnih prelaza, jačanju ekonomskih i trgovinskih odnosa, kao i o povezivanju mađarskog i srpskog gasovoda.
  • duki

    20.10.2017 15:10
    Koliko tome donosi izgradnja srusenog spomenika u Budisavi???Dali treba mozda staviti spomenik Drazi Mihajlovicu u Budisavu???Zasto su se bivsi komunisti madjarske veroispovesti povampirili i sada pricaju drugu pricu??Ljudi!!!Ajde malo da pustimo loptu!!!Fasisti su ginuli zato sto su bili na drugoj strani...Ima bezbroj slika i iz drugog svetskog rata gde su SS bili u Budisavi!!!Ko ne veruje nek progugla malo....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina