Banka im oduzela kuću, preselili se kod sina, sad i on ostaje bez imovine

Supružnici iz jednog malog mesta u Vojvodini dospeli su u neverovatnu situaciju zbog duga za stambeni kredit u švajcarcima koji nisu mogli da otplate.
Banka im oduzela kuću, preselili se kod sina, sad i on ostaje bez imovine
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", nakon što im je banka oduzela kuću i prodala je, ostao je deo duga koji nije namiren. Kako bi našli krov nad glavom preselili su se kod sina. Tamo su uredno prijavili novu adresu prebivališta, ali su ih onda sustigli izvršitelji. Stigao im je nalog javnog izvršitelja o plenidbi imovine na novoj adresi, iako se ne radi o njihovim stvarima.
 
"Banka nam je oduzela kuću i prodala je ispod tržišne cene. Tako je namiren samo deo duga. Nakon što smo se preselili kod sina, policija nas je obavestila da moramo da se odjavimo s adrese na kojoj smo živeli, jer je sada kuća u vlasništvu drugog lica. Prijavili smo se na sinovljevu adresu. Međutim, posle nekoliko nedelja dobili smo nalog izvršitelja o plenidbi imovine na novoj adresi, iako je sve u vlasništvu sina", pričaju supružnici koji nisu želeli da iznose u javnost svoja imena.
 
Sa čitavom situacijom upoznato je i Udruženje "Efektiva" kojem su se obratili za pomoć. Na apsurd čitave situacije ukazuje i predsednik udruženja Dejan Gavrilović
 
"Ako je i dalje dužan, izvršitelj ima pravo da popisuje i pleni imovinu na novoj adresi. Sve što vlasnik te imovine može da uradi je da izjavi takozvani prigovor trećeg lica, a koji ne odlaže izvršenje. Dakle, ostanete bez stana, rodbina vas primi jer ne želi da spavate na ulici, a izvršitelj onda pleni i imovinu rodbine koja sa vašim dugom nema nikakve veze. Zbog nakaradno napisanog Zakona o izvršenju, dužnike vreba opasnost o kojoj ni ne razmišljaju", poručuje on.
 
U Komori javnih izvršitelja potvrdili su za "Blic" da u konkretnoj situaciji izvršitelj ima pravo da popiše pokretne stvari koje se nalaze na adresi na kojoj su prijavljeni dužnici, te dodaju da je izvršitelj postupio ispravno u ovom slučaju. 
 
Kada izvršitelj odluči da izvršenje sprovede na pokretnim stvarima, on prvo popisuje stvari na adresi prebivališta ili prijavljenog boravišta dužnika. Oni dodaju da mogu popisati pokretne stvari dužnika kojima raspolaže drugo lice ili izvršni poverilac.
 
"Popisuju se i stvari na koje je treće lice stavilo primedbu da na njima ima neko pravo koje sprečava izvršenje", objašnjavaju u Komori izvršitelja.
 
Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji postoji nekoliko desetina sličnih slučajeva.
  • Inspektor Višekruna

    24.10.2017 16:25
    Nije lopov onaj ko pljačka banke. Lopov je onaj koji ih osniva.
  • makijaveli

    24.10.2017 13:18
    dopuna za Paora
    Tacno je da je ovaj zakon napisala predhodna vlast (DS i koalicija) . Ali je vise nego tacno da je pljacku i otimacinu kroz zakon, usavrsila ova nazadnjacka vlast.
  • Vladimir

    24.10.2017 13:03
    Podstanari
    E sad zamislite sledecu situaciju u kojoj se nalazi velik broj ljudi koji izdaju nekretnine: iznajmljujete stan ili kucu osobi ili osobama i naravno po zakonu ste duzni da prijavite tu osobu ili osobe na adresu. Vi kao dobar poslusni gradjanin to i uradite i jednog dana na vrata vase nekretnine koju iznajmljujete pokuca izvrsitelj koji naravno ima puno pravo da popisuje i pleni svu pokretnu imovinu na adresi na kojoj je duznik prijavljen, jer ste vi u na adresu prijavili osobu protiv koje se vodi izvrsni postupak. Naravno vi kada se dogovarate sa potencijalnim podstanarom nemate nacin da saznate da li se protiv njega ili nje vodi izvrsni postupak. Vi ni krivi ni duzni sada placate danak svom postenju i poslusnosti posto ste odlucili da uradite sve po zakonu i prijavite podstanara i zbog toga ostajete bez imovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina