Sledeće godine dva nova granična prelaza sa Mađarskom

Dva nova granična prelaza na granici s Mađarskom trebalo bi da budu izgrađena tokom naredne godine, dok će jedan postojeći biti proširen.
Sledeće godine dva nova granična prelaza sa Mađarskom
Foto: 021

Da bi se rasteretili Horgoš i Kelebija i smanjila višesatna zadržavanja, Srbija, uz pomoć Evropske unije, gradi novu infrastrukturu na postojećem graničnom prelazu Bajmok–Bačalmaš, nedaleko od Subotice. Iz evropskih pretpristupnih fondova izdvojeno je 1,8 miliona evra, uz učešće od 300.000 evra sa naše strane.

"Ovo će biti najkraća destinacija do Beča. Sam prelaz će raditi 24 sata, što znači da će biti omogućen mnogo brži promet, prvenstveno pričamo o putničkom prometu i prometu autobusa", kaže za RTS Miroljub Stojković iz subotičke carinarnice.

Prilikom nedavnog zasedanja srpsko-mađarske ekonomske komisije u Subotici, najavljeno je otvaranje dva nova granična prelaza sledeće godine – Rastina kod Sombora i Rabe na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije.

"Naša obaveza je bila izgradnja puta, obaveza Mađarske je da izgradi pogranične objekte, krajem prvog kvartala 2018. biće sve uređeno i onda će biti otvoren granični prelaz", kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern.

Kod mesta Rabe, takođe uz pomoć evropskog budžeta, srpska strana će graditi put do granice, a mađarska integrisani prelaz.

Otvaranje novih graničnih prelaza između Srbije i Mađarske ubrzaće protok ljudi, robe i usluga.

  • Mile

    06.11.2017 14:28
    RIDJICA?
    Zbog čega se ne otovara prelaz Ridjica-Gara(Baja)? Postoji odluka Savenog izvrsnog veća SFRJ i Madjarske vlade iz 1983. godine o otvaranu prelaza Ridjica-Gara(Baja). Čak je i sam Vučic, pre par godina, u predizbornoj kampanji, obećao otvaranje ovog prelaza. Sada, od jedan put, po pričama svih ljudi iz Sombora, Gakova, Ridjice, Stanisica itd., iz samo iteresnih razloga nekog bisnismena i političara, poreklom iz Rastina, a u sprezi sa strankama na vlasti, pravi se prelaz Rastina. Prelaz Rastina uopšte nije infrastrukturno pripremljen sa naše strane. Medjutim, postoje svi uslovi za otvaranje prelaza u Ridjici. Sve je pripremljeno a sa naše strane treba još da se asfaltira manje od 3 kilometra do madjarske granice?!? Ridjica se nalazi na magistralnom putu a put prema Rastini je lokalni i u lošem stanju. Preko Ridjice se najbrze dolazi do Beča! Sombor sa svojom okolinom je postao slepo crevo, privreda je ugušena a sav komercijalni saobracaj ode za Horgoš. Interesantno je da nema prelaza gde je srpsko stanovništvo u većini?!
  • cure

    06.11.2017 09:38
    kad
    će betonski zid na pančevcu da vas više ne gledam lopine pašalučke
  • Aleksandar

    06.11.2017 07:27
    Opste je poznato sta su sve madjarski pogranicni policiajci radili,javna je tajna da svaki kamiondzija stavlja u pasos po 10 evra bez ikakvog razloga,cisto eto da se nadje,a da ne govorim o ovome sta su radili sa pecatima ulaska u zemlju i slicno,ovima sto nemaju radnu vizu za tarife koje su se znale.Nedavno su ih unutrasnje i kontrole iz EU pohvatale i sad se ovi solidarisu sa kolegama.Zato ste cekali 120 minuta na granici i zato je usporen saobraccaj vec dva meseca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".