FOTO: Izglasano da se Tenisu na 30 godina izda državno zemljište, paori protestuju

Skupština Zrenjanina usvojila je odluku kojom je nemačkoj kompaniji Tenis u zakup na 30 godina dato blizu 2,5 hiljade hektara državnog zemljišta.
FOTO: Izglasano da se Tenisu na 30 godina izda državno zemljište, paori protestuju
Foto: 021
"Najskuplja reč u srpskom jeziku je zemlja. Vi je ne dajete, vi je oduzimate nama. Ovo je odluka zbog koje će nas naša deca pitati zbog čega za njih nema zemlje. Da sam na vašem mestu, ja ne bih imao hrabrosti da je donesem", rekao je za skupštinskom govornicom predstavnik paora Slavko Vukov, a prenosi N1.
 
Nakon njegovog izlaganja niko od odbornika vladajuće koalicije nije uzeo reč, ali su za odluku glasali jednoglasno, što su okupljeni predstavnici paora ispratili povicima "sram vas bilo".
 
Nekoliko desetina zrenjanskih paora protestuje ispred zgrade Skupštine.
 
 
Sednica Skupštine grada Zrenjanina naprasno je sazvana juče za danas, a pored zakupa državnog zemljišta, odbornici će raspravljati i o predaji kompletne gradske gasne mreže Srbijagasu. Prema rečima gradonačelnika Čedomira Janjića, Grad se odlučio na taj potez zbog velikih dugova koje je imao prema tom preduzeću.
 
Podsetimo, dolazak "kralja mesa" najavljen je još 2014. godine. Aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju. Iz Tenisa su najavili najpre pet farmi u Banatu - Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi.
 
Klemens Tenis je 2016. godine posetio Srbiju i tada je poručio kako njegov tim već radi na "projektovanju 10 farmi u Srbiji", te je istakao kako ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina.
 
 
Uprkos pompeznim najavama ugovor nije potpisan u junu. Ali ni kasnije. Krajem prošle godine ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je da zastoja nema u saradnji, te da će prve farme biti izgrađene u Banatu. U julu ove godine odobreno je da se Tenisu u zakup da 2.420 hektara u opštini Zrenjanin.
 
Odobrenjem zrenjaninske lokalne samouprave za zakup zemljišta u Banatskom Despotovcu ispunjen je samo jedan od pet zahteva koliko je nemački mesni gigant imao. O ostala četiri Komija je trebalo naknadno da obavesti javnosti. O tome da li su zahtevi Tenisa za ostalih 7.000 hektara zemljišta naišli na odobrenje "Danas" nije dobio od Komisije koja odobrava investitorima zakup.
 
Koji su problemi sa dolaskom Tenisa, možete pročitati OVDE.
  • Jasmina

    21.11.2017 20:56
    Pusto po selu
    Ukratko/Prelepa vojvodina,autobusom kroz nekoliko varosi,sela...livade ogromne,lepe(proletos)...prazno!Nista okolo.Stignemo skoro do drugog sela,isto.Nigde kuce,nigde nema ni stoka da pase po tim livadama...Prazno,tuzno.
  • praktičar

    20.11.2017 18:46
    i dobro i loše
    Dobra vest za Soroševe "migrante". Sada će uz azil odmah dobiti i adekvatan posao...
  • Hubert Borgh

    18.11.2017 09:10
    @ Zvek
    Ti možda ne vidiš ali direktiva dolazi iz Beograda.

    Ipak je ovo komunističko centralistički uređena nazovi država.

    Restitucija prvo pa onda rasprodaja zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina