Subotica: Predstava "Mi, evropski leševi" iz Ljubljane gostuje 27. novembra

Predstava "Mi, evropski leševi" Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane biće izvedena u ponedeljak, 27. novembra u Narodnom pozorištu u Subotici (Scena Jadran).
Subotica:  Predstava "Mi, evropski leševi" iz Ljubljane gostuje 27. novembra
Foto: 021
Predstavu je režirao Sebastijan Horvat.
 
Polazište predstave je tekst Simone Semenič, inspirisan predstavom Dušana Jovanovića "Žrtve mode bum bum" i poezijom Srečka Kosovela. Ono što je među njima zajedničko je jasna kritika društva i formalna hrabrost, a od brojnih razlika je najinteresantniji odnos prema javnom govoru (deklarativnoj političnosti) ili šire posmatrano: odnos prema mogućnosti neke bolje budućnosti.
 
Predstava se bavi svrsishodnošću takozvanog angažovanog pozorišta i pitanjem kakav smisao taj angažman ima u sistemu koji, ne samo da ne zabranjuje kritiku, već je predstavlja kao bitan deo umetničkog tržišta. U trenucima krize kada ta niša postaje sve veća i važnija, postaje sve jasnije da ona ne otvara mogućnost promene, već samo omogućava da se produži status quo.
 
"Mislim, da pozorište predstavlja ozbiljnu, kritičnu saradnju u stvarnom svetu. Teatar mora biti umetnički i demokratski mehanizam čija je funkcija, između ostalog, da sastavlja stvari, da ih ponovo rastrgne i da osnaži čoveka. Dakle, prebacuje odgovornost na njega", naveo je reditelj Horvat.
 
Igraju:
 
Damjana Černe, Brane Grubar, Željko Hrs, Alja Kapun, Boris Kos, Janja Majzelj, Anja Novak, Ivan Peternelj, Stane Tomazin, Matija Vastl i Jožica Klančišar, Andreja Škof, Dare Škof, Nevenka Pečlin,
 
Dramaturgija i adaptacija: Milan Marković Matthis
Scenografija i dizajn videa: Igor Vasiljev
Kostimografija: Belinda Radulović
Muzika: Drago Ivanuša
Koreografija: Anja Bornšek
Dizajn svetla: Matjaž Brišar
Dizajn zvuka: Marijan Sajovic
Savetnik za jezik: Mateja Dermelj
Dizajn šminke: Nathali Horvat
Mapiranje i programiranje videa: Dušan Ojdanič
Asistentkinja režije: Noemi Veberič Levovnik 
Asistentkinje dramaturgije: Varja Hrvatin, Nika Švab
Asistentkinje scenografije: Noemi Veberič Levovnik, Nika Rupnik 
Inspicijent: Janez Pavlovčič
 
Predstava počinje u 19 sati.
 
  • Zivan

    25.11.2017 15:29
    Atraktivna predstava u pozorišnoj Subotici..,.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina