Agenciji koja ja slala radnike u Slovačku oduzeta dozvola

Ministarstvo za rad oduzelo je dozvolu za obavljanje posredovanja u zapošljavanju agenciji "Express people" iz Bačkog Petrovca, koja je radnike upućivala na rad u Slovačku.
Agenciji koja ja slala radnike u Slovačku oduzeta dozvola
Foto: Pixabay
Dozvola je oduzeta, između ostalog, jer ova agencija zaposlenima nije dostavila obračune zarada i nije ugovorila opise poslova koje zaposleni treba da obavljaju, a poslala ih je na službeni put u Slovačku, piše Radnik.rs.
 
Agencija je šest meseci imala dozvolu Ministarstva za rad da se bavi zapošljavanjem, a osnovana je prošle godine. U tom periodu, ova agencija je objavljivala više oglasa za posao na proizvodnji LCD televizora u fabrici Foxconn-a koja se nalazi u slovačkom gradu Nitra. Na portalu Infostud objavljeno je tri oglasa za posao.
 
U jednom od oglasa za posao operatera u proizvodnji pisalo je da se na tom poslu može zaraditi i "do 500 evra mesečno uz besplatan smeštaj".
 
Dozvolu za obavljanje poslova zapošljavanja agenciji "Express people" je u septembru 2017. godine oduzelо Ministarstvo za rad. To znači da je osnivačima "Express people" doo Bački Petrovac zabranjeno da u roku od tri godine od dana oduzimanja dozvole osnuju agenciju za zapošljavanje i da obavljaju poslove zapošljavanja, ali mogu da nastave da postoje kao privredno društvo. Osnivači ove firme su tri državljanina Slovačke – Jan Steškanin, Dušan Letošnik i Peter Dosedla, koji je vlasnik agencije "Express people" u Slovačkoj.
 
Iz Ministarstva su za Radnik.rs naveli da je tokom nadzora utvrđeno više povreda propisa.
 
Poslodavac "sa zaposlenima sa kojima je zaključio ugovore o radu nije ugovorio opise poslova koje ova lica treba da obavljaju, kao obavezan element ugovora o radu, a lica je uputio na službeni put u inostranstvo (Slovačku), zaposlenima nije dostavio obračune zarada i nije zaposlene, pri zasnivanju radnog odnosa, osposobio za bezbedan i zdrav rad", piše u odgovoru.
 
Iz nevladine organizacije "Astra", koja se bavi trgovinom ljudima i radnom eksploatacijom, navode da su putem svog SOS telefona primili više prijava i pitanja radnika u vezi sa oglasima agencije Express people. Tim povodom Astra je u julu ove godine uputila dopis Ministarstvu za rad da proveri zakonitost rada ove agencije, dva meseca posle prijave Astre Ministarstvo rada je oduzelo dozvolu agenciji Express people.
 
Katarina Ivanović iz Astre kaže da se radnici često javljaju na SOS telefon da provere da li se mogu pouzdati u određene agencije i da li mogu verovati oglasima.
 
"Radnici treba da znaju da ne postoje grupne radne vize, da se pasoši ne daju nikome i da po radnu vizu odlaze lično. Nekada pod izgovorom da završe radnu vizu, poslodavci građanima uzimaju pasoše. Takođe, treba da znaju da agencije za zapošljavanje ne smeju da uzimaju nikakvu naknadu od zaposlenih lica. Veliki broj je ovakvih novčanih prevara gde "agenture" ili osobe sa obrazloženjem da Vam traže posao ili zato što Vam šalju određena dokumenta, traže novac. Često traže za neke tehničke stvari, kao što je prikupljanje dokumentacije, odobravanje radne vize ili sređivanje posla. Takođe, ukoliko se radi po zakonu, radnici bi trebalo da imaju ugovor o radu pre nego što krenu u inostranstvo sa regulisanom radnom vizom, da znaju koji su uslovi rada i zarada", kaže ona.
 
Spisak agencija koje imaju važeću dozvolu za posredovanje u zapošljavanju možete pogledati na sajtu Ministarstva rada OVDE.
 
Opširnije o ovom slučaju čitajte OVDE.
  • Lalosh238

    29.11.2017 17:40
    Vučić_i_plate_od_500_eura
    Šta reći nekada su Slovaci,Rumuni,Poljaci dolazili u Vojvodinu-SFRJ da rade za dobru lovu, danas Srbijanci i Vojvođani idu za Slovačku da bi radili za duplo veću platu, jer kod kuće ne mogu više ni za leba da zarade, ali bitno je da je jorgovankin minimalac 800k dinara.Vučić galami o nekakvom evropskom putu Srbije, i evropskim standardima dok u isto vreme dovodi nekakve indonežanske i kineske fabrike koje plaćaju srpske radnike po 150 eura mesečno toliko o njegovom EU-putu. Sve je ovo rezultat poniženja i propadanja Vojvodine koji traje od 5.10.1988
  • Ružica

    28.11.2017 11:13
    Istina
    Ništa da dodam ne treba ova tri komentara su sasvim dovoljna.
  • Zivan

    28.11.2017 07:46
    Naša vlast trenira strogoću, u pitanju su sitniji propusti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.