Zmajevo: Već osam godina zabranjeno korišćenje Doma kulture

Korišćenje zgrade Doma kulture u Zmajevu već osam godina je zabranjeno.
Kako piše Dnevnik, zabrana je na snazi od maja 2009. godine, na osnovu "kratke" odluke koja je stigla iz Kulturnog centra Vrbas pod čijom nadležnošću je tada bio i Dom kulture u Zmajevu.
 
Procenom zaposlene koja je u okviru KC Vrbas bila zadužena i za bezbednost na radu, stavljena je zabrana na ulazak i rad u prostorima Doma kulture u Zmajevu, dok se ne ispune uslovi u skladu sa propisima. Međutim, nakon te privremene zabrane, niko se više tim slučajem nije bavio, jer u arhivama ne postoji dokumentacija o daljem postupanju, niti podaci koji bi detaljnije potvrdili takvu procenu. 
 
Prema rečima Riharda Hengla, direktora Kulturnog centra u Vrbasu, u arhivi nema podataka o detaljnoj proceni ovog objekta niti o konkretnim razlozima za zabranu korišćenja, dodavši da je u međuvremenu zgrada Doma kulture u Zmajevu prešla u nadležnost Mesne zajednice. 
 
Nekadašnja sekretarka KC Vrbas koja je napisala odluku o zabrani potvrdila je da je ona sastavila taj dopis i da je odluka doneta u skladu sa zakonom, dodavši da ne može da govori o tome šta se dešavalo nakon toga jer je ubrzo prestala da radi u Kulturnom centru. 
 
U lokalnom KUD "Sava Vukosavljev" kažu da već nekoliko godina pokušavaju da se vrate u prostorije Doma kulture, ali da im iz Mesne zajednice Zmajevo ne dozvoljavaju pristup, pozivajući se upravo na odluku iz 2009. godine.
 
"U međuvremenu taj prostor je jedno vreme stajao otvoren, pa su iz njega lopovi počupali kompletne strujne instalacije, pokraden je deo opreme koji je tu ostao, a neko je počeo i da izvaljuje daske iz jednog dela drvenog poda. Mi smo ga kasnije zatvorili i zaključali kako ne bi došlo do daljeg razvlačenja i čerupanja. Znamo da postoji plan za adaptaciju i rekonstrukciju, ali koliko smo upoznati, njegovo finansiranje je odbijeno, pa smo pokušavali da u dogovoru sa Mesnom zajednicom sami privremeno osposobimo objekat i da naših 140 članova ima gde da radi. Međutim, svaki put smo odbijeni uz obrazloženje da je zabranjena upotreba te zgrade", kaže predsednik KUD-a Novica Grozdanović za "Dnevnik".
 
Prema njegovim rečima i prethodnu ozbiljniju rekonstrukciju Doma kulture u Zmajevu su 1994. godine organizovali i uradili članovi KUD-a uz dozvolu Kulturnog centra u Vrbasu.
 
Predsednik opštine Vrbas, Milan Glušac, kaže da će nadležne službe proveriti detalje odluke o zabrani korišćenja zgrade Doma Kulture u Zmajevu, kao i da će se istovremeno utvrditi i trenutno stanje u kojem se zgrada nalazi.
 
"Ono što je sigurno jeste da postoji urađen plan za rekonstrukciju i adaptaciju te zgrade i mi se nadamo da će se u skorije vreme obezbediti novac za realizaciju tog projekta. Konkretno, KUD iz Zmajeva je uvek imao podršku opštine i imaće je i ubuduće kako za funkcionisanje, tako i u smislu da tom planiranom rekonstrukcijom trajno rešimo njihov problem prostora za rad", naveo je Glušac.
 
Prema rečima Novice Grozdanovića, zgrada jeste u proteklih osam godina oštećena i sada bez električnih instalacija i drugih stvari koje su u međuvremenu pokradene ili uništene, definitivno nije za upotrebu, ali tvrdi da bi objekat uz jednu veću akciju čišćenja i dodatnih radova još uvek mogao da posluži kao privremeno rešenje dok se ne obezbedi novac za kompletnu rekonstrukciju.
  • Bratko

    06.12.2017 12:08
    @zivan
    Dok je takvih plitkomislecih, tako ce nam i biti. Predimenzioniran dom kulture u Zmajevu???
  • komsija iz RS

    06.12.2017 11:16
    Mi u Ravnom Selu nemamo ni takav Dom kulture. Izbori za Savet Mesne zajednice su predviđeni za 31. decembar. Niko ko nije član SNS ili SPS se neće ni kandidovati, strašno u kakvom vremenu živimo. Stranački poslušnici koji su dobili posao preko stranke se bore za svoje lične interese preko institucija sistema. U vrbasu postoji neki privatni fakultet gde se kupuju diplome za članove stranaka na vlasti, pa sad imamo na čelu Mesnih zajednica imamo ljude koji su jedva završili i trogodišnje srednje škole, ali su u mežuvremenu završili fakultet u Vrbasu.
    Svi mi koji ćutimo i to gledamo smo njihovi saučesnici hteli ili ne.
  • komšija

    06.12.2017 08:51
    Ne bi ste verovali koliko je opština Vrbas prošle godine zaradila novca izdajući državnu zemlju poljoprivrednicima iz Zmajeva. Potpuno je nemoguće da opština nije mogla da izdvoji delić tog novca za obnovu ove zgrade. Pored ekonomsklog uništenja gradjana kulturna devastacija stanovništva i debilizacija rijalitijem je očigledno na vrhu "doing" liste. Ovde ne sme da postoji ništa lepo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina