Pokrajina u 2018. najviše izdvaja za projekte, subvencije i otplatu javnog duga

Budžet Pokrajine za narednu godinu iznosiće oko 69 milijardi dinara, a kao i prethodne godine, pokrajinska vlast fokusiraće se na projekte, investicije, subvencije i redovnu otplatu javnog duga.
Pokrajina u 2018. najviše izdvaja za projekte, subvencije i otplatu javnog duga
Foto: 021.rs
Tekući rashodi planiraju se u iznosu od oko 70 milijardi dinara, od čega su rashodi za zaposlene 2,9 milijardi. U odnosu na 2017. godinu, to je povećanje u iznosu od 187,8 miliona dinara (5,7 odsto). Prilikom planiranja iznosa koji će se izdvajati za plate, uzela se osnovica za 2017. godinu koja se uvećava za 10 odsto zaposlenima zaposlene u ustanovama kulture i socijalne zaštite, te pet odsto za zaposlene kod ostalih korisnika sredstava budžeta APV.
 
U predlogu budžeta za narednu godinu, predviđa se malo izdvajanje za angažovanje radnika na određeno, a uzimajući u obzir i zabranu zapošljavanja u javnom sektoru i obavezu Pokrajine da posluje i troši racionalno. 
 
Pokrajina planira da naredne godine izdvoji milijardu i 220 miliona dinara za otplatu javnog duga.
 
Kao i prethodnih godina, Pokrajina u 2018. neće finansirati božićne, godišnje i druge nagrade i bonuse koje predviđaju kolektivni ugovori, izuzev jubilarnih nagrada za zaposlene.
 
Kada je reč o finansiranju usluga i roba, biće smanjen ukupan iznos namenjen troškovima osiguranja, dnevnica, zakupa poslovnog prostora, nabavke nameštaja i opreme, voznog parka, popravki i održavanja itd. Smanjenjem od 20,4 miliona, stiže se do iznosa od 2,3 milijarde za usluge i robu. Pokrajina je odlučila da će izdavajti više za specijalizovane usluge i to zbog uspostavljanja rada i aktivnosti Razvojne agencije Vojvodine. Pokrajina planira da u 2018. godine, RAV bude ključni faktor u predstavljanju APV i gradova u Vojvodini na međunarodnim sajmovima.
 
Za otplatu kamata i troškove zaduživanja planira se ukupno 121 milion dinara, a subvencije će iznositi 9,2 milijarde dinara, što je za 2,8 odsto više u odnosu na budžet za 2017. godinu. Najviše novca planira se za podršku poljoprivredi, za odbranu i zaštitu od poplava, kao i za kapitalnu subvenciju za izgradnju nove zgrade Radio-Televizije Vojvodine u iznosu od 2,37 milijardi dinara. Subvencije će otići i na razvoj turizma, zapošljavanja i preduzetništva (790 miliona dinara) i podršku informisanju, a pre svega na jezicima nacionalnih manjina (319,4 miliona dinara).
 
Pokrajina opredeljuje novac i za projekat izgradnje Centra za razvoj sporta i edukaciju omladine Vojvodine na Letenci (4,9 milijardi dinara putem Uprave za kapitalna ulaganja), za završetak radova na izgradnji Žeželjevog mosta (790 miliona), za saobraćajnicu "Vojvođansko P" (536 miliona dinara), za nastavak radova na zgradi Narodnog pozorišta u Subotici (556,9 miliona), za izgradnju Sentandrejskog puta u Novom Sadu (253,7 miliona), te za rekonstrukciju površina u okviru muzejskog kompleksa u Novom Sadu (25 miliona dinara).
 
Zdravstvene i socijalne ustanove dobiće dotacije u iznosu od 1,18 milijardi dinara. Dotacije će dobiti i nevladine organizacije (589,2 miliona) i to sportski savezi i udruženja, etničke, verske zajednice, saveti nacionalnih manjina, a za redovan rad političkih stranaka u kojima su poslanici Skupštine Vojvodine izdvojiće se 14,5 miliona dinara.
 
U odnosu na 2017. godinu, izdvojiće se 649 miliona više za investicione projekte, kapitalna održavanja zgrada ustanova, nabavku opreme i ostalo. Ukupno se planira 1,4 milijarde za ove projekte i nabavke.
 
Ukupan fiskalni deficit iznosi 3,8 milijardi i finansiraće se iz prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina.
 
Predlog budžeta za 2018. godinu naći će se pred poslanicima Skupštine Vojvodine na sednici u četvrtak, 21. decembra.
 
Novi budžet primenjivaće se od 1. januara 2018. godine. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina