FOTO: Čak 19 otrovanih životinja blizu Rume, stradale strogo zaštićene vrste

U zajedničkoj akciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, inspektorima Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i Policijske stanice Platičeva otkriveno je masovno trovanje ptica i sisara u ataru sela Vitojevci u rumskoj opštini.
Nakon što su zabrinuti građani pozvali ovu organizaciju da prijave trovanje, obiđene su njive i kanali u kojima je pronađeno ukupno 19 leševa - pet šakala, četiri lisice, jedna kuna belica, tri gavrana, četiri mišara i dva orla belorepana.
 
Nedaleko od mesta gde su pronađeni leševi, na terenu su uočene iznutrice koje su bile neprirodno roze boje što je, kažu u DZPPS, ukazivalo na korišćenje nekog od pesticida, verovatno karbofurana. 
 
Takođe, na susednoj njivi primećena je velika količina rasutog semena pšenice, takođe tretirano nekim preparatom. Leševi životinja, uzorci iznutrica i tretiranog semena prikupljeni su za laboratorijske analize, koje će pokazati uzročnika trovanja.
 
 
"Brzom reakcijom na terenu uspeli smo da sprečimo dalji pomor. Uklonili smo sve leševe i zatrovane iznutrice koji su predstavljali dalji izvor opasnosti. Međutim, nismo u mogućnosti da uklonimo veliku količinu tretiranog semena koje se nalazi rasuto po njivi", kaže Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. 
 
Kako dodaje, žalosno je što se, uz višegodišnji trud i apel u javnosti, i dalje naizlazi na masovna trovanja zaštićenih životinja. 
 
"Pre samo godinu dana u ataru susednih Grabovaca pronašli smo tri otrovana belorepana. Bojimo se da će lokalna gnezdeća populacija potpuno nestati zbog besomučnog trovanja", poručuje Miškovićeva.
 
Orao belorepan i mišar su strogo zaštićene vrste, a gavran je zaštićena vrsta na prostoru Srbije. Trovanjem kod Vitojevaca je, prema odštetnom cenovniku za strogo zaštićene i zaštićene vrste, učinjena šteta od 1.530.000 dinara.
 
Aktivna toksična supstanca karbofuran proizveden je pre jednog veka u vojnim laboratorijama kao nervni bojni otrov koji izaziva brzu smrt. Kasnije je korišćen i u poljoprivredi. Zbog izuzetne toksičnosti, to sredstvo je zabranjeno u EU, Kanadi i SAD, a i u Srbiji, od juna 2014. godine. Od 2008. godine, do danas karbofuran je odgovoran za stradanje više od 80 orlova belorepana u Srbiji, od kojih su većina u Vojvodini.
 
 
"Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje da se u ovom slučaju istražni postupci sprovedu hitno, kako bi se došlo do osumnjičenih i kako bi se osujetili slučajevi eventualnih budućih trovanja. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, zajedno sa svojim partnerima iz zemalja Panonske nizije, rade na projektu 'PannonEagle', koji za cilj ima sprečavanje trovanja ptica grabljivica na međunarodnom nivou, te se ovakvi slučajevi pomno posmatraju mnogo šire i znatno utiču na reputaciju rada državnih organa Srbije na nivou Evropske unije", zaključuju u Društvu. 
 
Prvu vest o trovanju čitajte OVDE.
  • Orwell Vegan

    24.12.2017 20:50
    Istina
    Otrov je u ljudima. Ziveti a biti mrtvac bez osecanja je odluka pojedinaca. Ne videti patnje zivotinja je slep covek koji tumara kroz maglu i tamu. Takvi nemaju cemu da se nadaju, posle zivota nece ni znati da su umrli.
  • Ljubitelj prirode

    24.12.2017 20:39
    Trovači
    Sve je jasno. Otrovane su jedino životinje koje jedu meso. Strvinari. Nema otrovanih golubova, fazana, zečeva, srna što znači da nije zatrovano seme uzrok. Ko je trovao šakale i lisice u ataru? Kome smetaju? Hm.
  • teror u

    24.12.2017 20:38
    ludnici
    Nema ovde cudjenja.
    Ceo bazicni sistem zivota u ovoj poremecenoj sredini svodi se na surovost i gazenje normalnosti.
    Biti sto losiji - to je poenta ove izgubljene ludnice.
    Inace za ovakve stvari u Kini se ide pred streljacki vod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.