Vrbas: Čelnici ignorišu zahtev aktivista da se uradi procena zagađenosti vazduha

Čelnici opštine Vrbas nisu reagovali na zahtev lokalnih ekoloških aktivista da se uradi ozbiljna procena kvaliteta vazduha u ovom mestu.
Ekološki pokret Vrbas smatra da je potreban sistem nadzora kvaliteta vazduha zbog postojanja velikog broja zagađivača, a naročito u prostoru Velikog bačkog kanala i industrijskih centara. Pokret smatra da vazduh zagađuju, osim Velikog bačkog kanala, saobraćaj u užem centru grada, fabrike "Vital" i "Sunoko", spalionica animalog otpada firme "Eko-vet-plus" iz Novog Sada, ali i gradske toplane i kućna ložišta.
 
"Nedostatak baznog stanja kvaliteta vazduha iznad i u bližoj okoli Velikog bačkog kanala kroz Vrbas, uzrokovaće izostanak uporednih parametara za monitoring vazduha u vremenu njegovog izmuljavanja, imajući pri tome u vidu ozbiljne planove Vlade Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za pristupanje rešavanju ovog problema. Bez baznog stanja neće se moći utvrditi da je izmuljavanje kanala proizvelo bilo kakvu promenu, koja bi dovela do povišenog rizika za bezbednost zdravlja građana Vrbasa", poručuje Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbas.
 
Kako naglašava, već decenijama postoji i opravdana potreba praćenja zagađenja vazduha u bližoj okolini "Vitala" i šećerane "Sunoko", a i pored ugradnje multiciklona na "šećeranskom dimnjaku", ostali su štetni gasovi koje ova vrsta zaštite ne može sprečiti. 
 
"Postupak ishodovanja integrisane dozvole 'Vitala', između ostalog, obavezuju ovu firmu da rešava probleme štetnih emisija iz njihove energane. Smatramo opravdanim uvođenje monitoringa vazduha u bližoj okolini Vitala, radi praćenja promena stanja kvaliteta vazduha u pratnji njihovih budućih 'zelenih investicija'. Ni ovde ne postoji bazno stanje koje bi poslužilo kao uporedni parametar monitoringa", navodi Đurđevac.
 
S obzirom na to da je firma "Eko-vet-plus" iz Novog Sada, koja je vlasnik spalione u Vrbasu, zaključila veći broj ugovora sa opštinama u Vojvodini, između ostalih i sa Vrbasom, za preuzimanje i spaljivanje animalnog otpada, postoji bojazan da će vrlo brzo dostići granični kapacitet spaljivanja i da se nesumnjivo njihov rad neće ograničiti samo na vanredne situacije.
 
"To je bila primarna svrha ove i ostalih pet 'doniranih spaliona' u Srbiji. Zahtevamo postavljanje dostupnog merača kvaliteta vazduha kraj ovog objekta, u vašoj ili njihovoj režiji. U protivnom preduzećemo sve nama dostupne mehanizme za uklanjanje ovog objekta iz naše Opštine", poručili su lokalni aktivisti opštinskim čelnicima. 
 
Čelnici, kako je rečeno, ignorisali su ovaj zahtev dela građana i time pokazali da im do zdravlja građana i nije baš stalo.
  • Marezi

    12.01.2018 23:55
    Slažem se, ljudi su izgubili svaku nadu...
  • JovaNS

    12.01.2018 10:18
    Stanje duha
    Nijedan komentar na vest posle dva dana? To vam govori o stanju duha i opštoj svesti. Izgleda da nas sve boli uvo da li nam je vazduh otrovan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.