Zrenjanin: Toplana dobija dva velika projekta

Gradska toplana iz Zrenjanina dobila je pozitivno mišljenje Komisije za javno privatno partnerstvo za čak dva svoja projekta.
Zrenjanin: Toplana dobija dva velika projekta
Foto: 021
Prvim se predlaže proizvodnja toplotne i električne energije iz biogasa, odnosno upotreba organskih sirovina poljoprivredne industrije, kao i ostataka i nusproizvoda iz prehrambene industrije u njegovoj proizvodnji. Drugi je predlog koncesionog akta kojim se predlaže poveravanje obavljanja delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanje toplotnom energijom i distribucije i snabdevanje prirodnim gasom u Zrenjaninu i naseljenim mestima.
 
"Gradska toplana je jedno od retkih preduzeća kojima su odobrena dva projekta javno privatnog partnerstva, a posebno smo ponosni što smo oba projekta uradili sopstvenim snagama. Napominjem to, zato što mnogi za apliciranje koriste specijalističke firme koje odrade projekte, naravno za novac", kaže za informativni portal zrenjaninski.com izvršni direktor Vladimir Tešić.  
 
Davanje koncesije na proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom moglo bi biti jedno od rešenja za preduzeće. "Poznato je da "Gradska toplana" ima dug od 600 miliona dinara prema "Srbijagasu", koji je nastao 2008. godine. Taj dug ne može da se vrati iz redovnog poslovanja, a ugrožava to isto poslovanje. Poseban problem su kamate. Dug se mora rešiti, a dva su načina – jedno je da mreža pređe u ruke “Srbijagasa”, o čemu je bilo reči u javnosti, a drugo koncesija. I za jedno i za drugo rešenje dobili smo saglasnost osnivača, Skupštine grada, a koje će na kraju prevagnuti, videćemo", kaže Tešić.
 
Ukoliko rešenje bude davanje koncesije, rok u kom će privatni partner obavljati proizvodnju, distribuciju i snabdevanje toplotnom energijom je 20 godina.
  • Ovce

    13.01.2018 22:12
    Prvo su zeznuli ljude uvodjenjem placanja po utrosku, sto su iskoristili da jako podignu cenu, a sada ce jos da predaju privatniku koji ce tek da ih dere sa cenom ahahahah

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.