U Vojvodini za sada 63 sumnji na morbile

Ukupno 29 osoba zaraženo je malim boginjama u Vojvodini, dok su od početka oktobra do 15. januara bila 63 slučaja sumnji na morbile, pokazuju aktuelni podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.
U Vojvodini za sada 63 sumnji na morbile
Foto: Pixabay
Većina obolelih do sada su preležali morbile, a uglavnom su stariji od 20 godina. 
 
Kada je reč o epidemijama, jedina koja je u Vojvodini za sada prijavljena je epidemija malih boginja u Novom Sadu, od 4. januara. Radi se mahom o slučajevima u kojima su zaražene osobe rodbinski povezane, te se zaraza širila među njima. Svi oboleli su pod lekarskim nadzorom. 
 
Prema informacijama Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеni slučајеvi mаlih bоginjа rеgistrоvаni su i u Subоtici i Rumi.
 
"I dalje se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina. Pozivamo sve roditelje nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece protiv morbila da odvedu decu na vakcinaciju kod izabranog lekara", poručuju u IZJZV.
 
Kada je reč o drugim epidemiološkim podacima za Vojvodinu, građani su se lekaru najviše javljali zbog infekcija gornjih respiratornih puteva. Analize su najčešće pokazivale streptokoke. 
 
Kako poručuju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, u proteklom periodu zabeleženo je 12 slučajeva velikog kašlja, devet slučajeva tuberkuloze, a u grupi crevnih bolesti je najčešća salmonela. 
 
"U proteklih mesec dana trovanje hranom prouzrokovano bakterijom iz roda Salmonellae je registrovano kod 12 osoba. Potom sledi enteritis prouzorkovan bakterijom Campylobacter - kod 14 osoba. U Vojvodini se samo za manji broj obolelih otkriva epidemiološka povezanost i to najčešće u okviru porodica", poručuju u IZJZV i dodaju da je broj zaraženih verovatno još veći, jer se ne zna šta je izazvalo zarazu i na kom mestu.
 
Javila su se i nova četiri slučaja žutice (hepatitis A), koja je tokom 2017. godine u Vojvodini registrovana kod 41 osobe, najviše u Srednjebanatskom okrugu.
  • makijaveli

    18.01.2018 19:17
    grip
    Sta je sa epidemijom gripe, da li je ima, jer se o tome ne govori. Cim je ima u susednim zemljama, mora je biti i ovde.
  • Joka

    18.01.2018 16:38
    Ima li dana da se ne pomenu boginje?Farmako mafija je čudo...
  • Obrad

    18.01.2018 08:13
    Može to malo brže
    Vreme je objavite da ćemo svi pocrkati u roku od 28 dana ako se svi istog momenta ne vakcinišemo, uključujući kučiće i mačiće. Svakodnevno dizanje panike mi nije zanimljivo. Bolje odma jako i do kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina