Zrenjanin: Za dve godine dva postupka zbog preprodaje životinja

U prekršajnom sudu u Zrenjaninu, u protekle dve godine vođena su dva prekršajna postupka zbog nelegalnog pribavljanja, posedovanja i trgovine zakonom zaštićenih vrsta životinja.
Zrenjanin: Za dve godine dva postupka zbog preprodaje životinja
Foto: Pixabay
Jedan od okrivljenih platio je kaznu od šezdeset hiljada dinara, a drugi pedeset hiljada za pokušaj preprodaje tekunice.
 
Tekunica je vrsta glodara iz familije veverica koja uglavnom živi pod zemljom, u hodnicima koje sama kopa. Nekad brojna populacija u Panonskoj niziji drastično je smanjena i danas je ugrožena vrsta. 
 
Dr Jadranka Lada Delić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kaže za RTS da su pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka naučnici i poljoprivrednici raspravljali o tome kako suzbiti tu vrstu jer ih je bilo na milione: 
 
"Danas smo došli do toga da je ova vrsta krajnje retka, veoma ranjiva i ugrožena, i polako nestaje sa prostora Vojvodine", navodi ona.
 
"Ljudi imaju pretpostavku da će brzo zaraditi, ako životinju uhvate u prirodi, pokušaju da stave na brojne oglasnike i pogode neku cenu za njih", kaže ornitolog Marko Tucakov. 
 
"Te oglase viđamo skoro svakodnevno uopšte nisu selektivni i bukvalno preko interneta možete kupiti i prodati bilo šta, uključujući i brojnu zaštićenu vrstu, najviše ptice, gmizavce", priča Tucakov.
 
Prekršajni sud u Zrenjaninu do sada je izrekao dve novčane kazne, a zanimljivo je da je u jednom slučaju u zamrzivaču jednog Banaćanina pronađeno  osamnaest primeraka strogo zaštićenih životinja. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.