U Vojvodini 57 zaraženih malim boginjama

Ukupno 57 osoba zaraženo je malim boginjama u celoj Vojvodini.
U Vojvodini 57 zaraženih malim boginjama
Foto: Pixabay
Od tog broja, 27 slučajeva je zabeleženo u Novom Sadu, a ostali su u južnoj Bačkoj (šestoro), južnom Banatu (šest), Sremu (16) i u Severnobačkom okrugu (dva slučaja). Svi oboleli uglavnom su povezani sa obolelima iz drugih delova Srbije i deo su epidemije i u tim gradovima.
 
Većina obolelih do sada je preležala bolest, a trenutno je hospitalizovano četvoro građana, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Više od 92 odsto obolelih je bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. 
 
Epidemiolog Svetlana Ilić kaže za 021 da trenutno ne može da se precizira kada će epidemija opasti, te da situacija najviše zavisi od obuhvata vakcinacije. "Kada se posmatra ukupan broj obolelih, a naročito kada se uporedi sa brojem u, recimo, Beogradu, u Novom Sadu je situacija stabilna i nema razloga za paniku. Mi ćemo nastaviti da apelujemo na roditelje nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece da odvedu decu na vakcinaciju, a nastavljamo da pratimo situaciju", navodi dr Ilić.
 
Na pitanje da li treba da zabrinjava podatak o rastućem broju zaraženih medicinskih radnika, dr Ilić napominje da je uglavnom reč o generaciji koja je primila jednu dozu vakcine i da se, naročito ovim generacijama, preporučuje da provere da li su potpuno vakcinisani.
 
Podsetimo, četrdesetpetogodišnja žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odeljenju endokrinologije, preminula je 19. februara od posledica malih boginja. O ovom slučaju, ali i o početku vakcinacije zdravstvenih radnika, detaljnije čitajte OVDE.
  • pera

    25.02.2018 21:13
    osnovati fondove
    Hoće li najzad prestati da nas plaše boginjama? Preležane boginje su najbolja i najbezbednija zaštita od boginja. Da li se vode statistike o broju autične dece i ako da, gde se mogu dobiti? Moj komšija ima dva deteta i oba su posle vakcinisanja postala autična. Jedno nikad na noge nije stalo, a drugo nije u stanju ni usta da zatvori, niti nešto da drži u rukama. Čovek nema za lekara i lekove, , a oni koji su ga obavezali da vakciniše decu nisu odgovarali za posledice, niti mu iko pomaže. Da se obavežu proizvođači vakcina, da osnuju fondacije za pomoć porodicama koje imaju autičnu decu,
  • Nervirach

    23.02.2018 17:43
    Vecina obolelih je vec prelezala?! Ovaj broj vazi za period od kad do kad? Vec sam pisao da Milosavljevic i Kon treba da odgovaraju zato sto su dali dobre argumetne anivakcinasima i sto ih cini saucesnicima. Opet to radite. Svesno? Jos gore ako je nesvesno jer to vas stavlja u onu kategoriju na koju bi se uvredili imenovanjem.
  • ne verujem

    21.02.2018 20:45
    Vojvodina ima preko 2 miliona stranovnika. Prema tome nerealno je da u NS na 400.000 ima 27, a u ostatku Vojvodine svega 30 zaraženih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".