Vlast podnela inicijativu da Zrenjanin postane Petrovgrad

Grad Zrenjanin prosledio je Ministarstvu za lokalnu samoupravu inicijativu za promenu naziva u Petrovgrad.
Inicijative da se gradu vrati naziv Petrovgrad pojavljuju se povremeno već decenijama, ali nijedna vlast do sad to pitanje nije pokrenula. Sve do aktuelne, koja je otišla i korak dalje – zatražila je mišljenje nadležnog ministarstva o zvaničnoj promeni imena, izveštava N1.
 
"Očekujemo odgovor, očekujemo da vidimo koje su to procedure, ne žurimo s tim – možda jeste ova 2018. godina, baš ta godina kada se i navršava 100 godina od oslobođenja našeg grada i sjedinjenja sa maticom Srbijom, ta godina kada treba da vratimo to ime našem gradu", kaže gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
Da Grad podržava inicijativu za preimenovanje moglo se naslutiti kad je na tablama na ulazu u Zrenjanin dodat naziv Petrovgrad, ali i nešto ranije, kada je spomenik kralju Petru vraćen na centralni trg. Međutim, da li promenu podržavaju i Zrenjaninci?
 
"Pa nekako, navika je Zrenjanin i to je to", "Podržavam. Zbog čega? Pa, staro ime", "Nema potrebe, nije sve ovo vreme promenjeno, što bi sad?", "Neka bude srpski naziv. A Žarko Zrenjanin – mi ne znamo ko je", kažu građani sa kojima je razgovarao novinar N1.
 
Žarko Zrenjanin bio je narodni heroj i organizator narodnog ustanka u Vojvodini. Upravo pod njegovim imenom, kažu protivnici promene naziva, Zrenjanin je postao grad u pravom smislu te reči. Ime Petrovgrad, dodaju, ne potiče iz istorije, već istorijskog revizionizma.
 
"Radi se o klasičnoj pojavi anti-antifašizma. Desničarski krugovi u Srbiji i u gradu Zrenjaninu nastoje da potisnu vrednosti koje su karakterisale jugoslovenski antifašizam. Taj naziv Zrenjanin je deo našeg identiteta - mi smo Zrenjaninci i Zrenjaninke, a ne Petrovgrađani", smatra Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.
 
Inicijator ideje za promenu imena je lokalni preduzetnik koji kaže da bi "vraćanje naziva Petrovgrad značilo raskid sa komunističkom tradicijom i poštovanje činjenice da su Srbi u Zrenjaninu većinski narod".
 
"Ne postoji nijedan grad u bivšoj Jugoslaviji, da ne pričamo o Srbiji, pa čak ni u Sovjetskom Savezu i istočnoj Evropi, koji je zadržao komunistički naziv. Da li mislite da Zrenjanin po tom pitanju treba da bude izuzetak? Ja zaista ne vidim nijedan razlog", navodi Budimir Jovanović iz udruženja "Petrovgrad" .
 
Jovanović, međutim, smatra da tu odluku ne bi trebalo doneti na referendumu, već bi poslednju reč trebalo da ima Skupština Srbije. Činjenicu da se i sam gradonačelnik najpre obratio ministarstvu umesto Zrenjanicima, protivnici promene imena vide kao pokušaj da se mišljenje građana zaobiđe. 
 
"Referendum je jedini legitiman politički način da se to uradi, bez obzira na to što se pravno to može uraditi na drugi način. Da li mislite da će biti sproveden? Zavisi od toga kako odredi Aleksandar Vučić", kaže Miroslav Samardžić.
 
Građani Zrenjanina su se o ovom pitanju već jednom izjašnjavali. Na referendumu održanom 1992. godine, većina građana je ipak odlučila da se zadrži stari naziv.
  • History time

    02.03.2018 19:54
    Znači mi menjamo zvanični naziv u Neoplanta?
  • Truth

    01.03.2018 21:56
    zamena teza
    1918. nije bilo ni oslobođenja, ni sjedinjenja sa maticom. Desila se okupacija i otcepljenje od matice...
  • lala

    28.02.2018 20:53
    Veliki Bečkerek
    Ako cemo istorijski, onda je to Veliki Bečkerek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina