Kula: Nezakonita odluka odbornika o razrešenju predsednika opštine

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ocenilo je nezakonitom odluku Skupštine opštine Kula kojom se odbacuje inicijativa za razrešenje predsednika opštine Perice Videkanjića.
Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), odbornici Skupštine opštine Kula su 30. januara javnim glasanjem odbacili inicijativu Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje Videkanjića sa funkcije predsednika opštine.
 
"Mišljenja smo da su u konkretnom slučaju odbornici Skupštine opštine Kula o navedenoj inicijativi mogli odlučivati samo tajnim glasanjem", navodi se u dopisu tog ministarstva, koje potpisuje državni sekretar Zoran Kasalović.
 
On je napomenuo da je odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi određeno da se predsednik opštine bira i razrešava pre isteka mandata tajnim glasanjem. Odgovor iz ministarstva upućen je na adresu opozicionog odbornika Hercena Radonjića koji im se obratio pitanjem da li je javnim glasanjem kojim se odbacuje inicijativa Agencije za borbu protiv korupcije prekršen još jedan zakon.
 
Agencija za borbu protiv korupcije uputila je Skupštini opštine Kula inicijativu za razrešenje Videkanjića nakon što je VOICE pisao o višemilionskim iznosima koje je putem javnih nabavki prihodovalo preduzeće "Molimentum" Zorana Videkanjića, rođenog brata Perice Videkanjića, kao i o dodeli državnih oranica po pravu prečeg zakupa zanatskoj radnji njegove supruge Natalije Videkanjić.
 
Agencija je, ubrzo nakon sednice, reagovala povodom uvredljivih izjava odbornika i najavila da će preduzeti mere iz svoje nadležnosti čim dobije zapisnik sa sednice. Međutim, polovinom februara, Agencija je donela zaključak da se postupak protiv Perice Videkanjića okončao odlukom Skupštine opštine Kula.
 
"Skupština opštine Kula je obavestila Agenciju o tome da je na svojoj sednici 30. januara donela odluku kojom se ne prihvata preporuka za razrešenje Perice Videkanjića sa javne funkcije predsednika opštine Kula, čime je okončan postupak pred Agencijom protiv Perice Videkanjića", obavestila je tada Agencija centar VOICE.
 
Obaveštenje je potpisao novoizabrani direktor Dragan Sikimić, kojeg su pojedini mediji dovodili u vezu sa Srpskom naprednom strankom.
  • Ajaaaojjj

    17.03.2018 08:58
    Ajaaaojjj
    Prisešće vam ti sendviči, kad-tad...
  • Dolma

    16.03.2018 14:54
    Jojjj...
    I budali je jasno da ministarstvo ne može da donosi odluke šta je to zakonito, a šta ne, već samo sud.
    Sud nije nikada doneo odluku koju promoviše ministarstvo u ovom slučaju.

    Skupština opštine nije odlučivala o inicijativi da se glasa o poverenju predsedniku opštine za koju je potrebno tajno izjašnjavanje, već o tome da li prihvata neobavezujuću PREPORUKU Agencije za borbu protiv korupcije.
    I to je sva priča, a ovde neko namerno zamenjuje teze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina