Predloženo da 25. novembar bude Dan Vojvodine

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici predložila da se Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembra, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.
Predloženo da 25. novembar bude Dan Vojvodine
Foto: 021.rs
Utvrđen je program javne rasprave o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja.
 
Takođe, predloženo je da se u Vojvodini obeležavaju 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, te 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile  Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.
 
Prema usvojenom  programu, javna rasprava će se održati 3. aprila u Rumi, 10. aprila u Zrenjaninu i 17. aprila u Novom Sadu. Takođe, tekst predloga odluke biće objavljen na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.  
 
Primedbe, predlozi i sugestije dostavljaju se Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama na e-mail: danapv@vojvodina.gov.rs ili poštom na adresu Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad.
  • G

    26.03.2018 14:19
    @V - u pravu ste da referenduma o odvajanju nije bilo, nekoliko godina ste pokušavali da sakupite taj minimalan broj potpisa potrebnih za zahtev za održavanje referenduma i niste uspeli. A evo i jedan "ps" i vama - i jug Srbije ima ime, i to Ustavom zagarantovano ime, ali vas Ustav ni najmanje ne zanima onda kada vam tako odgovara dok paradoksalno mrzite veći deo zemlje u kojoj živite te samim tim, vašim sopstvenim kriterijumom, niste nikakav patriota. I na kraju - Vojvodina nije vaša imovina i njene granice nisu bogom dane i nepromenljive - istorija se nije završila.
  • Hm

    23.03.2018 06:51
    Mora neki praznik za svinjokolj, nebitno je kako se zove i šta slavimo. A vidim patriJote se već iscimale i progutale mamac.
  • Ip Man

    22.03.2018 23:11
    Sadašnje stanje 2
    Kada je na došla nova pokrajinska vlast 2016. godine, prvo što su uradili, ukinuli su odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka i doneli nove, takozvane tradicionalne simbole, koji su čist istorijski falsifikat. U pitanju su srbijanski obrenovićevski simboli koji nemaju nikakve veze s Vojvodinom. Kod srpskog nacionalizma postoji jedna vrlo jasna intencija, a to su stalni pokušaji nacionalizacije i srbizacije Vojvodine. Ideja je izvršiti glajhšaltung, ukinuti svaku specifičnost i samobitnost Vojvodine, svaki njen regionalni istorijski identitet, prevrednovati i izjednačiti sa ostatkom Srbije i samim tim njenu autonomiju učiniti besmislenom i neopravdanom, pa je onda i ukinuti. To je kontinuitet sprskog nacionalizma koji postoji još od međuratnog perioda, kad su nacionalistički ideolozi pravili ozbiljne planove kako „nacionalizovati severne krajeve". Ti planovi o etničkim čišćenjima i pojačavanju srpskog etničkog elementa u Vojvodini su propali zbog početka Drugog svetskog rata, ali vidimo da se danas sprovode drugim sredstvima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina