Hodaju 100 kilometara u znak protesta protiv promene imena Zrenjanina

Aktivisti Panonske aktivističke organizacije krenuli su u šetnju dugu 100 kilometara, da bi ukazali na značaj Narodno-oslobodilačke borbe i iskazali protest protiv mogućnosti preimenovanja Zrenjanina u Petrovgrad.
Hodaju 100 kilometara u znak protesta protiv promene imena Zrenjanina
Foto: 021.rs
Kako prenosi N1, oni pešače od rodne kuće narodnog heroja Žarka Zrenjanina u Izbištu kod Vršca, do grada koji nosi njegovo ime. 
 
Njihova šetnja od 131.000 koraka je, kažu, protestna koliko i počasna. Odajući poštovanje antifašističkoj borbi, podvlače, šalju poruku vlastima svog grada koje žele da ime koje simbolizuje ustanak u Vojvodini, zamene monarhističkim.
 
"Želimo da ukažemo na značaj antifašističke borbe, na značaj imena Žarka Zrenjanina, odnosno, njegovu ulogu koju je imao u Narodno-oslobodilačkoj borbi, ne samo za slobodu grada, nego i za borbu protiv fašizma u čitavoj Vojvodini. Želimo da ukažemo građanima, da se samo podsete, jer to nije bilo toliko davno, kada je to ime značilo slobodu, antifašizam i radničku borbu za ravnopravnost i socijalnu pravdu", kaže aktivista Srđan Papić Đurić.
 
Tu borbu Žarko Zrenjanin je poveo iz Izbišta, odakle je aktiviste ispratilo rukovodstvo vršačkog SUBNOR-a i najbliži živi rođak narodnog heroja, koji smatra da je opstanak imena grada pitanje očuvanja civilizacijskih vrednosti.
 
"Žarko Zrenjanin je izuzetna ličnost u istoriji srpskog naroda, ali je manje znamenit u odnosu na svoj značaj. On je posvetio svoj život slobodi, borio se za nju i za nju je i poginuo", kaže sestrić Žarka Zrenjanina, Dragoljub Đorđević.
 
Aktivisti će prespavati kod ljudi koji su želeli da na neki način doprinesu ovoj akciji. Dolazak na cilj, ispred spomenika Žarku Zrenjaninu, očekuje se u petak, nešto iza podneva.
  • Drug Toti

    23.03.2018 11:40
    Totoizaim
    A zasto ne promenite naziv rodnog sela Izbiste u Zrenjanin? Kakve veze ima bivsi Petrovgrad sa Zarkom Zrenjaninom, osim sto 1944. nije bilo boljeg resenja da se zatre casno ime kralja Petra i austromadjarskih Srba koji nisu voleli Srbiju manje nego komunisti Rusiju.
  • Jogi Letač

    23.03.2018 11:32
    @Sone, koliko sam ja informisan, referendum je bio devedesetih godina (znači u postkomunističko vreme) i da je tada odlučeno da ostane naziv Zrenjanin. Građani su rekli svoje. Nema veze kako su komunisti menjali ime grada, po demokratskoj proceduri je odlučeno da se zadrži naziv grada. Čemu sada ponovno pokretanje tog pitanja?
  • ex chapman

    23.03.2018 10:36
    heroji
    izvinjavam se što nisam naveo sve Narodne heroje. sad sam se setio i Đorđa Zličića i Bogoljuba Vukajlovića i Obrena Janjuševića i Vase Đurđevića... molim vas dopunite me koga sam još zaboravio...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina