Vojvođanske njive date "Tenisu" biće iznajmljene dok ta firma ne dođe u Srbiju

Nemački proizvođač "Tenis" u obavezi je da započne svoje ulaganje krajem ove ili početkom sledeće godine, a dok ne krene sa podizanjem farmi u Srbiji, zemljište koje je od države dobio u zakup na 30 godina biće ponuđeno drugim zainteresovanim investitorima.
Vojvođanske njive date "Tenisu" biće iznajmljene dok ta firma ne dođe u Srbiju
Foto: Pixabay
To je za Politiku potvrdio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
"Sve će ići u zakup dok ne bude zaključen ugovor, neće valjda zemljište biti u parlogu. Prva lokacija "Tenisu" je odobrena za agroekonomsku 2018/2019. godinu", rekao je Nedimović.
 
Ova nemačka kompanija, čiji se dolazak najavljuje već nekoliko godina, u avgustu prošle godine dobila je dozvolu državne komisije za zakup zemljišta u Kikindi i 2.400 hektara u Zrenjaninu (Banatski Despotovac), a još čeka odobrenje lokalnih samouprava u Plandištu, Vršcu i Sečnju. Ipak, taj proizvođač još nije ušao u zvaničan zakup zemljišta, odnosno nije počeo izgradnju farmi.
 
Nedimović je za Politiku rekao da je planirano ulaganje "Tenisa" 20 miliona evra po farmi i 50 zaposlenih na svakoj od dogovorenih lokacija.
 
"Tenis ima pet aplikacija za pet lokacija, što znači da je reč o investiciji od 100 miliona evra i otvaranju 250 novih radnih mesta", naveo je Nedimović.
 
Podsetimo, aprila 2015, na godišnjicu Vlade, ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok potpisali su Memorandum o razumevanju i tom prilikom je rečeno da je namera kompanije da proizvodi tri miliona svinja. Iz "Tenisa" su najavili najpre pet farmi u Banatu - Pančevu, Vršcu, Žitištu, Zrenjaninu i Kikindi. Nemački biznismen je poručio kako njegov tim ne dolazi da bi potisnuo srpskog poljoprivrednika, već da bi podstakao proizvodnju svinjskog mesa i izvoz. On je najavio i ulaganje od 300 miliona evra u narednih pet godina.
 
Agroekonomski analitičar Milan Prostran je ranije za list Danas ukazao da je problem sa dolaskom Tenisa, osim što se dugo čeka, i taj što se ne zna da li će doneti novu ili repariranu opremu, novu genetiku, koje će rase da uzgaja, hoće li podići klanicu, fabriku stočne hrane.
 
"Mnogo je pitanja na koja nemamo odgovore. Saznali smo na kraju da oni nemaju sopstvenu proizvodnju, već da se oslanjaju na dobavljače. Imam velike rezerve prema investitorima u takvim proizvodnjama za koje mi znamo da radimo", dodao je on. 
 
Manjak informacija dovodi do toga da su domaći proizvođači kivni, jer njima, kako kaže Prostran, niko nije ponudio neke dugoročnije ugovore.
  • Djekna

    19.04.2018 14:43
    Šta se onda zna?
    Znači, Tenis još nije došao da obradjuje naše njive.
    Ne zna se ni kada Tenis dolazi, ni šta donosi, novu ili polovnu opremu i ne zna se šta će proizvoditi.
  • Roblje

    19.04.2018 11:41
    Logičan zaključak je da će naša država ove godine ISTE naše NJIVE dati i Tenisu i našim poljoprivrednicima u zakup istovremeno.
    Ili će Tenis današe njive koje mu je dala država u zakup ove godine dati u podzakup našim poljoprivrednicima i zaraditi od nas od naših državnih njiva?
    Kako to može?
  • sale

    19.04.2018 11:30
    Koji su ovo kreteni ????
    NArod se masovno iseljava iz Juzne Srbije i Istocne Srbije!
    Zemlje ima koliko hoces. Mogli su im izdati ne 2000 hektara nego 20000 hektara , plus bi ostalo vise naroda da radi tamo.

    ZASTO BIA , POLICIJA , TUZILASTVO , SUD I VOJSKA NE REAGUJU????

    Ovim podsticajima , unistavaju sopstvenu DRZAVU ?
    DRZAVA=NAROD
    NAROD SE ISELJAVA MASOVNO!
    TIME SE SMANJUJE DRZAVA!
    A ZA NJIH CE BITI ISTO MANJE PARA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".