Pančevo: Havarija u Rafineriji, 13 radnika tražilo pomoć lekara

Trinaest radnika u Rafineriji nafte u Pančevu, koji su prošlog četvrtka i petka zatražili lekarsku pomoć zbog stomačnih problema, mučnine i glavobolje, a nakon što se dogodio kvar na jednom od postrojenja, dobro su i niko nije zadržan na lečenju.
U NIS-u za "Blic" kažu da još nema zvaničnog izveštaja, pre svega sa VMA, o eventualnim uzorcima koji su doveli do lošeg zdravstvenog stanja radnika.
 
"NIS u potpunosti sarađuje sa nadležnim organima, koji sprovode detaljnu istragu i utvrđuju sve činjenice", ističu u NIS-u.
 
Iz pančevčke bolnice kažu za "Blic" da niko od radnika nije zadržan na lečenju, a iz VMA poručuju da su radnici dobro.
 
"Bili su na pregledima, i svi su otpušteni. Novih slučajeva sa sličnim simptomima i iz istog mesta nije bilo", ističu na VMA, gde navode da radnici nisu otpušteni iz te ustanove sa dijagnozom trovanja.
 
Jedna od pretpostavki je da su se radnici otrovali od sumpora jer su radili oko postrojenja gde se upravo ova materija proizvodi, navodi list.
 
Inspekcija je naložila NIS-u da ili uspostavi kompletan sistem rada na delu postrojenja, ili ga potpuno zatvori. To za "Blic" potvrđuju i u pokrajinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, čiji su inspektori u četvrtak i petak uveče ustanovili nedostatke u Rafineriji.
 
"I pre ovog događaja, još u utorak uveče, obavešteni smo da je jedan deo sistema u tehničkom kvaru i da ne radi. Za sada ne znamo da li to ima veze sa povređenim radnicima. Naš inspektor je u petak doneo nalog o hitnim merama, odnosno da se najkasnije u roku od pet dana, do četvrtka, uspostavi kompletan sistem rada ili, ako to nije moguće, da se to postrojenje potpuno zatvori", rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.
 
On je dodao da je naloženo postavljanje mobilnih uređaja u pravcu duvanja vetra kako bi se dobili tačniji rezultati o tome da li je došlo do prekoračenja emisije u vazduhu usled kvara sistema.
 
"Do danas nismo dobili nikakve alarmante podatke da postoji uzročno-posledična veza između kvara i mogućeg trovanja radnika", navodi Erceg, koji kaže da je reč o osetljivoj postrojenju.
 
Na teren je izašla i inspekcija Ministarstva rada, 18. i 19. aprila, a iz ministarstva kažu za "Blic" da je povod za odlazak bilo utvrđivanje uzroka događaja u Rafineriji nafte u Pančevu.
 
Radnici kojima je bilo loše nisu zaposleni u Rafineriji, već u firmi za građevinske radove "Elita-cop doo Beograd".
  • iy

    23.04.2018 12:59
    Kada se pre pet sest godina zena u Karingtonki ubila novinarima je bilo zabranjeno da udju u tu zgradu i naprave izvestaj . Toliko o iskrenosti brace Rusa.
  • NIS mafiozi

    23.04.2018 11:45
    I na kraju naravno niko nece biti kriv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina