Apatin: Sve više divljih deponija

Šut, gume, flaše, građevinski materijal, stajnjak, leševi, plastika i razni tehnički uređaji izbačeni su na zelenu površinu, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kružnog nasipa.

Ovako izgleda divlja deponija, sa preko stotinu kubika otpada na Kružnom nasipu koja se nalazi samo 10 metara od najbližih stambenih objekata.

Radio Dunav piše da, iako su na ovoj lokaciji postavljene table koje izričito zabranjuju odlaganje smeća sa istaknutim brojem Komunalne inspekcije na koji građani mogu da prijave zagađivače, nesavesne pojedince to ne sprečava da bacaju smeće i stvaraju divlju deponiju.

"Ovde je nekad bio travnjak, ali ljudi ovde donose kamionima i traktorima smeće i tu ga izbacuju. Smeće donose i danju. Ponekad, ukoliko je jači vetar, podigne se prašina i smrad zbog kojeg moramo da zatvaramo prozore", kaže Vladimir Lukić stanar iz Ulice Žarka Zrenjnina koji svakodnevno viđa neodgovorne pojedince.

Prema njegovim rečima, ekipe JKP "Naš Dom" periodično dolaze sa mehanizacijom da uklone otpad, obezbede prostor i postave table o zabrani, ali sve se nastavlja po starom. 

U javnom komunalnom preduzeću "Naš Dom" identična priča. Prema njihovim rečima deponija je sanirana u nekoliko navrata, a troškovi koje nesavesni građani svojim ponašanjem uzrokuju su milionski.

"Imamo problem koji više niko ne može da razume. Gradska deponija na kojoj svako i potpuno legalno može da odloži smeće je udaljena samo nekoliko stotina metara od ovog divljeg odlagališta. Izlazimo i periodično uklonimo nagomilano smeće, međutim, praksa se nastavlja", kaže Nedeljko Bračika, direktor komunalnog preduzeća.

Kako navodi, ovakve sanacije koštaju građane višestruko.

"Svaka sanacija divljeg odlagališta za nas predstavlja vanredni posao koji nije predviđen planom i programom rada. Moramo pored mehanizacije da angažujemo i ljude, a to nije ni malo jeftino, niti jednostavno ukoliko moraju da obavljaju svoje redovne aktivnosti u JKP. A posla ima mnogo", dodaje Bračika koji je apelovao na građane da pozovu inspekciju i prijave zagađivače, jer na taj način pomažu gradu koji želi da zaustavi ovakvo ponašanje pojedinaca.

Apatinska inspekcija počeće striktno da sprovodi zakon i kažnjava sve zagađivače okoline, pa i one koji su odgovorni za stvaranje divljih deponija poput ove na Kružnom nasipu, poručila je Dragana Stambolija, inspektorka zaštite životne sredine.

Ona je pozvala građane da prijave zagađivače.

"Građani ne treba da se ustručavaju, dovoljno je da zapišu registracionu tablicu, naprave fotografiju mobilnim telefonom ili da izvrše anonomnu prijavu na osnovu koje ćemo pokrenuti prekršajni postupak i izreći novčanu kaznu. Cilj nam je da zaustavimo ovakve pojave i neodgovorno ponašanje", navela je Stambolija.

  • Komsinica

    09.05.2018 10:33
    To govorim zato sto barem jednom godisnje idem za liku, divlje deponije, bacaju sastriganu vunu po sumi i pasnjscima, cobani svuda bacaju limenke od mesnog nareska... ne znam kad ste Vi tamo bili, al nema razlike nikakve, stoka se ponasa bolje nego neki ljudi....
  • Komsinica

    09.05.2018 10:33
    To govorim zato sto barem jednom godisnje idem za liku, divlje deponije, bacaju sastriganu vunu po sumi i pasnjscima, cobani svuda bacaju limenke od mesnog nareska... ne znam kad ste Vi tamo bili, al nema razlike nikakve, stoka se ponasa bolje nego neki ljudi....
  • Dejan

    09.05.2018 10:07
    Smece
    Oj banio topla vareniko.... Pitam li se ko je napravio ovu deponiju, mora da je neki madjar ili slovak, da nije mozda neki srbin, jeste sigurno, prekodrinski !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".