Bivši radnici fabrika u stečaju treba da dobiju oko 50 miliona evra

Udruženje bivših radnika fabrika u stečaju "Solidarnost" u Kuli, zajedno s nekoliko gradskih i opštinskih organizacija Samostalnog sindikata u Vojvodini, pripremilo je ustavne žalbe za naplatu zaostalih plata zaposlenih u propalim društvenim firmama ili onima u kojima je država bila većinski vlasnik.
Neisplaćene zarade, koje su priznate rešenjima privrednih sudova, zatražilo je oko 5.500 radnika iz Kikinde, Čoke, Zrenjanina, Pančeva, Bačke Palanke i Kule.
 
- Ukupna potraživanja su preko 50 miliona evra, koje država treba da isplati na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Nadoknada zaostalih zarada je na vidiku, s obzirom na to da je sud u Strazburu doneo presudu u korist grupe radnika iz Srbije koji nisu mogli da ostvare plate po pravosnažnim i izvršnim rešenjima domaćih sudova - naveo je predsednik Udruženja "Solidarnost" Danilo Obradović.
 
Prema njegovim rečima, Evropski sud je utvrdio da bivšim radnicima društvenih i državnih preduzeća koji nisu uspeli da novac naplate iz stečajne mase zarade mora da nadoknadi Vlada Srbije.
 
Ustavne žalbe je u ime radnika podnela advokat Mirjana Nedeljkov iz Niša, uz proviziju od 12 odsto. Ona kaže da je sa oko 200 rešenih predmeta, koje je vodila na jugu Srbije, "probijen led" da i ostali radnici u našoj zemlji dobiju svoje davno zarađene plate.
 
- Žalbe su podnete Ustavnom sudu Srbije zbog povrede prava na imovinu. Zahteva se izmirenje glavnog duga za plate, koji je potvrđen zaključkom Privrednog suda da su radnici u stečajnom postupku prijavili potraživanja. Traži se da budu namirene i kamate, koje teku od dana donošenja zaključka o priznatim potraživanjima - predočila je Nedeljkovljeva za Novosti.
 
U opštini Kula, gde je Udruženje "Solidarnost" pokrenulo akciju za obeštećenje radnika propalih firmi, zaostale plate čekaju bivši zaposleni u fabrici "Kulski štofovi" i Industriji nameštaja "Kramer" u Kuli, kao i u Poljoprivrednom preduzeću "7. juli" i "Ugostiteljstvu" u Crvenki. Oko 400 radnika ovih preduzeća potražuje za zarade više od 230 miliona dinara.
  • КЕНТАУР

    17.05.2018 12:04
    КАСНО ЈЕ ...
    Ти исти синдикалци су ОТЋУТАЛИ приватизацију из које су произашли
    стечаји, отпуштања радника... А да не причамо о неисплаћивању зарада
    док је фирма још функционисала. Они су ћутали. Да им сад верујемо ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina