Predsednik Lovačkog društva iz Svilojeva kažnjen za držanje zaštićenih ptica

Osnovno javno tužilaštvo iz Sombora naložilo je predsedniku Lovačkog društva iz Svilojeva Alfredu Horvatu da uplati 80.000 dinara u humanitarne svrhe, zbog ubijanja i zlostavljanja životinja.
Osumnjičeni je terećen da je u svom domaćinstvu nezakonito držao u zatočeništvu tri jedinke strogo zaštićenih divljih gusaka.
 
Pomenuto javno tužilaštvo u ovom slučaju primenilo je institut odlaganja krivičnog gonjenja za krivično delo za koje je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju od šest meseci do tri godine.
 
Postupajući po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i policijski službenici, pored tri žive jedinke divlje guske u kući osumnjičenog pronašli su i 11 prepariranih strogo zaštićenih i zaštićenih životinja među kojima su divlja mačka, vidra, dve jedinke lasice, slepi miš, divlja guska, kobac, šumska šljuka, kukavica, zeba i drozd borovnjak, o čemu je 021.rs ranije pisao.
 
Žive jedinke divljih gusaka imale su potkresano perje na desnom krilu radi onemogućivanja letenja, pa su predate Prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta "Palić" na oporavak. Odlukom tužilaštva iz Sombora prepariranje jedinke divljih životinja oduzete su i nalaze se u depou Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u Novom Sadu.
 
Prema rečima Slobodana Kneževića iz DZPPS, stradanja lovostajem zaštićenih, zaštićenih i strogo zaštićenih divljih ptica učestala su i retko se kažnjavaju. "Naše Društvo revnosno pronalazi i prijavljuje sve slučajeva kršenja zakona, a u našoj bazi trenutno nalaze se podaci za više od 2.600 slučajeva nezakonitog ubijanja, trovanja, hvatanja, držanja i trgovine divljim pticama u Srbiji, za period od 2000. godine do danas. Pozdravljamo svako kažnjavanje onih koji uništavaju prirodu Srbije i apelujemo na pravosuđe da bude rigoroznije kod donošenja presuda", objašnjava on.
 
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja ptica i prirode i time pomognu napore da se očuva zajedničko prirodno bogatstvo. 
  • Ornitolog

    25.05.2018 16:53
    @Pera
    Ignorantia iuris nocet - neznanje ne oslobađa odgovornosti u pravnom sistemu. Sad kada sve volšebno priznali da je u Svilojevu kriminala bilo i da ga treba kažnjavati, ostalo je samo da demistifikujemo par činjenica. 1) Ornitolozi u ovoj državi gotovo svakoga dana rade sa decom i uče ih pravim vrednostima. Javnost to dobro zna, prepoznaje i nagrađuje takav rad. 2) Lovci deci u Srbiji uglavnom mogu da pošalju izrazito loše poruke poput: slaži, ukradi, napij se i pucaj (pitanje je u koga ili šta). To nije sistem vrednosti koji bi normalan roditelj podržao. 3) Lovaca u Srbiji ima par desetina hiljada (niko brojku i ne zna), a većina njih su zemljoradnici i korisnici otrova raznih. Da li oni utiču pre svega na sebe same i da li su prestali da koriste otrove u prirodi? Koga su oni obrazovali? Koliko su tim akcijama "divljači" sačuvali? I ovo javnost zna. 4) Koliko se to vama sviđalo ili ne, i dalje đaci idu u škole i obrazuju se, a neki i rade u struci. Ornitološka i struka zaštite prirode neće više da ćuti i gleda kako se sve uništava. Prošla su ta vremena kaubojština.
  • Pera

    25.05.2018 15:03
    @ornitolog
    Slažem se u potpunosti sa vama da treba imati nultu toleranciju za bilo kakav prekršaj prema onima koji krše zakon o zaštiti divljih životinja. Treba ih kažnjavati i sudski goniti, ali u ovom slučaju ste preteterali dobrano. Desetine orlova strada svake godine u atarima širom Vojvodine. Nisam nigde pročitao da edukujete poljoprivrednike o upotrebi preparata za deratizaciju, da učite decu u školama o zaštićenim i ugroženim vrstama? Na kraju da zakon bude poznat svima, pa i lovcima, Ne činite ništa. Samo ste ikoristili priliku da se iskačete po ledjima čoveku koji je više od vas uradio na zaštiti divljih životinja. A odneli ste domaću mačku koja veze nema sa divljom. I džaba vam sila stručnjaka koji ni časa anatomije nisu imali.
  • Ornitolog

    25.05.2018 11:13
    Pera
    Mačka je divlja, i lobanja je od divlje mačke. To su potvrdili stručnjaci Pokrajinskog zavoda koji su akademski biolozi. Divlje guske su strogo zaštićene i one se NE SMEJU držati niti žive niti mrtve, a posebno ne mučiti i seći im se krila. Kakva je to ljubav prema pticama kada se one drže "na uzici" i sa sečenim perjem? Ljubav prema pticama koja podrazumeva svesno kršenje zakona i zatočavanje ptica u dvorište? To je u ovoj državi kriminal i tačka. Neće se tolerisati bilo kome. Preparati bili stari 100 ili jednu godinu su ilegalni jer su od strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta i nisu prijavljeni Ministarstvu za zaštitu životne sredine. To je moralo da se uradi davne 2010. godine, ali su mnogi znali da bi ostali bez "trofeja" i pravili su se pametni po principu "ko će mene da goni". Mnogi lovci misle da su nedodirljivi. Uostalom, pomenuti gospodin je tužiocu priznao da je na nezakonit način došao do divljih gusaka i da je znao da su one strogo zaštićene. Zato je tužilac odustao od krivičnog gonjenja i naredio mu da uplati novac kao kaznu. Šta ovde nije jasno? Kriminal je otkriven i delimično kažnjen. Idemo dalje. Bilo je tu i ilegalnih pušaka. I to će se istražiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".