VIDEO: Oko 2.000 poljoprivrednika protestovalo zbog skupog goriva

Oko 2.000 traktorista učestvovalo je u protestnoj vožnji širom Srbije u ponedeljak pre podne, tražeći da gorivo za srpske farmere pojeftini pred žetvu.
Kako za "Blic" kaže Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika koja je i organizovala protestnu vožnju, blokada nije bilo, već su za početak samo provozali traktore.
 
"Mi smo se poneli korektno i nismo ništa blokrali, sada očekujemo da se i država tako odnosi prema nama", kaže Jakšić.
 
Prema njegovim rečima u vožnji u Banatu, Sremu, Braničevu i Centralnoj Srbiji učestovavlo je 2.000 poljoprivrednika.
 
"Hteli smo da pokažemo koliko je nezadovoljnih, a uopšte nismo zvali predstavnike drugih udruženja", dodaje Jakšić.
 
On kaže da poljoprivrednici žele da se smanji cena goriva, te navodi da farmeri u Evropskoj uniji gorivo plaćaju od 60 do 70 evrocenti, odnosno nekih 90 dinara za litar, dok domaći poljoprivrednici plaćaju skoro 170 dinara.
 
Jakšić kaže da je srpski agrar već u situaciji da su mali poljprvirednici koji imaju od pet do 10 hektara zemlja počeli da nestaju, odnosno da izdaju svoju zemlju.
 
"Sledeći smo mi. Ne tražimo socijalnu pomoć nego priliku radimo, da obezbedimo egzistenciju našim porodicama. Postoji lobi kojem odgovara ovakva cena goriva, a na sceni je tajknuzacija. Na kraju će u Vojvodini troje ljudi raditi svu zemlju", napominje Jakšić.
 
Poljoprivrednici za sada neće nastavljati protestne vožnje, već očekuju da ih na razgovore prime ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar finansija Siniša Mali. Kako kažu, već su imali kontakt sa ministrom Nedimovićem, a očekuju da pregovorima dođu do rešenje. Dodaju da se ne bave politikom, te da bi smanjenje cene goriva poljoprivrednicima najviše godilo pred žetvu koja ih očekuje.
 
  • Jututunska

    12.06.2018 07:36
    juhuhaha, haha, haha
    patriotizam bre u traktore
  • trcika

    11.06.2018 19:09
    brojim i ne verujem
    1.2.3.4.....5.6. sta samo toliko vas je bilo
  • Paorisimo

    11.06.2018 13:08
    Tamo njima
    Sram da ih bude!
    Pa jel već sve dogovoreno da se svi proizvodi kupuju od naših veeeelikih zapadnih prijatelja,
    a da se poljo-proizvodnja u ovoj zemlji potpuno suzbije?
    Jer, tako radi svaka prava vlada ya svoj narod, jel da?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.