Zrenjanin: Proširuje se Slobodna zona

Površina Slobodne zone "Zrenjanin" biće dodatno uvećana za 2,4 hektara zemljišta i obuhvatiće ukupno 100,4 hektara na kojima posluje osam kompanija, odlučeno je na sednici Skupštine Zrenjanina.
Skupština grada je na poslednjoj sednici usvojila Predlog Zaključka o davanju mišljenja o opravdanosti proširenja Slobodne zone "Zrenjanin" na lokaciji poslovne zone "Istok", izlazu iz grada u smeru Sečnja i Vršca, u kojoj posluje francuska kompanija "Novares", odnosno njen pogon "Mekaplast".
 
Razlog za ovu odluku je taj što su predstavnici "Novaresa" izrazili interes za poslovanje u Slobodnoj zoni, ali i za proširenje proizvodnih pogona i ulaganje više od šest miliona evra u nove objekte, mašine i opremu, kako piše na sajtu Grada.
 
Novi pogon zauzimaće površinu od 3.300 kvadratnih metara, a tim ulaganjima, kako se navodi na zvaničnoj prezentaciji Grada Zrenjanina, u kompaniji očekuju značajno povećanje obima proizvodnje i ukupne ostvarene dobiti, kao i zaposlenje novih 100 radnika u roku od dve godine.
 
Pogon "Novaresa" u Zrenjaninu trenutno zapošljava 177 radnika, najznačajniji kupci proizvoda iz zrenjaninskog pogona su "Fiat" u Kragujevcu, "Suzukijeva" fabrika u Mađarskoj, pogoni francuske grupacije PSA u Slovačkoj i Iranu, rumunska "Dacia - Reno" i pogon "Jaguar - Land rovera" u Austriji.
 
Broj zaposlenih u Slobodnoj zoni Zrenjanin čini 18 odsto od ukupno zaposlenih u Gradu Zrenjaninu, a vrednost ostvarenog izvoza iz Slobodne zone Zrenjanin iznosi 40 odsto od ukupnog izvoza sa područja grada. Roba sa područja Slobodne zone izvozi se najviše u Nemačku, Sloveniju, Italiju, Švedsku, Hrvatsku i druge zemlje EU, te zemlje u našem okruženju (BiH, Crna Gora i druge). 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina