"Demo plastenici" po Vojvodini za pomoć mladim poljoprivrednicima

Futog, Ruma i Vrša opštine su u Vojvodini u kojima će biti smešteni "demo plastenici" u cilju inovacije poljoprivredne proizvodnje.
Isti plastenici nalaziće se i na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, poručio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević povodom predstavljanja projekta "Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu – AGRINNO", koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Interreg prekograničnog programa Mađarska-Srbija 2014-2020.
 
Radojević je ukazao da cilj ovog projekta, čija ukupna vrednost iznosi preko 325 hiljada evra, jeste da se primenom inovativnih modela u poljoprivrednoj proizvodnji omogući mladim i nezaposlenim licima u seoskim sredinama da unaprede svoju proizvodnju i svoje proizvodne kapacitete u oblasti povrtarstva.
 
On je podsetio da je do realizacije ovog projekta, gde se Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu javlja kao vodeći partner, došlo zahvaljujući zajedničkom prepoznavanju projektne ideje - o važnosti uvođenja inovativnih pristupa u poljoprivredi- sa partnerima iz Županije Čongrad u Mađarskoj, novosadskog Instituta ratarstvo i povrtarstvo, kao i Fonda za evropske poslove u Novom Sadu.
 
"Namera nam je da na ovaj način motivišimo i edukujemo mlade poljoprivredne proizvođače da se bave poljoprivredom uz korišćenje najnovije opreme i tehnologije", istakao je Radojević i dodao da se i u okviru ovog projekta ogleda strateško opredeljenje i cilj Sekretarijata da se i kroz privlačenje što više sredstava iz fondova EU, pomogne mladima da ostanu na selu, zasnuju svoje porodice i bave se poljoprivredom.
 
Radojević je objasnio da je projektom zamišljeno da se prvi deo proizvodnje odvija u Srbiji, a drugi u Mađarskoj, kako bi ciljne grupe mogle usvajati više znanja u oblasti proizvodnje hrane, brendiranja i plasmana poljoprivrednih proizvoda. To bi trebalo da rezultira povezivanjem mladih poljoprivrednih proizvođača iz Srbije i Mađarske, uključujući međusobni transfer znanja, informacija, iskustva, kao i stvaranje mogućnosti zajedničkog nastupa poljoprivrednika dve zemlje na trećim tržištima.
 
Realizacija projekta "AGRINNO", koji sufinansira Evropska unija sa 85 odsto, a učesnici na projektu 15 odsto, planirana je do 30. novembra 2019. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".