Vrbas: Zatvoriti spalionicu animalnog otpada

Udruženje građana "Lokal" iz Vrbasa zatražilo je da se zabrani rad spalionice animalnog otpada na putu prema Bačkom Dobrom Polju.
Vrbas: Zatvoriti spalionicu animalnog otpada
Foto: Pixabay
Istovremeno je Ekološki pokret Vrbasa (EPV) podneo zahtev Opštinskoj upravi (OU) da se povuče lokacijska dozvola za ovaj objekat, "zbog osnovane sumnje u dostavu lažnih informacija o bezbednosti postrojenja po zdravlje ljudi i životnu okolinu”. Ekolozi su od inspekcije zatražili da izda nalog za merenje emisije gasova iz spalionice u punom radnom režimu.
 
Zastupnik "Lokala" Jovan Radović ističe da je inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine, na žalbu udruženja, poništila Rešenje o potrebi izrade studije uticaja na životnu sredinu, koje je OU Vrbas donela na zahtev firme "Eko-vet plus" iz Novog Sada, vlasnice spalionice. Prema njegovim rečima, aktivisti “Lokala” su pratili realizaciju projekta izgradnje spalionice animalnog otpada, veoma rizičnog za stanje životne sredine.
 
- Posle uvida u podnetu dokumentaciju firme “Eko-vet plus” skrenuli smo pažnju na nepravilnosti. Pošto nismo naišli na razumevanje, podneli smo žalbu inspekciji ministarstva, koja je uvažila naše primedbe, poništila rešenje OU i naložila ponovni postupak - objasnio je Radović za Novosti.
 
- Za podizanje nadstrešnice obezbeđena je parcela koja je služila za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Za takav objekat, koji je tretiran kao pomoćni, nije bila potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu. To znači da lokacijski uslovi nisu bili u skladu sa namenom objekta, koji zahteva posebnu parcelu i praćenje celokupnog rada - ukazao je Radović.
 
Budući da je za rad postrojenja za spaljivanje životinjskog otpada potrebno rešenje o potrebi izrade studije uticaja na životnu sredinu, koje je republička inspekcija poništila, Radović naglašava da je OU obavezna da zabrani rad spalionice do okončanja ponovljenog postupka.
 
Povodom krivične prijave koju je EPV podneo zbog štetnog ugovora sa "Eko-vet plusom", "Lokal" je zatražio da opštinski pravobranilac ispita zašto je raskinuta saradnja sa somborskom "Proteinkom", kojoj je mesečno plaćano 25.000 dinara, a novosadskoj firmi 1.020.000 dinara.
 
Predsednik opštine Milan Glušac rekao je na poslednjoj sednici SO da lokalna samouprava, za razliku od "Lokala", nije dobila dopis Ministarstva zaštite životne sredine. Glušac je kazao da je proverom utvrđen niz tehničkih grešaka, a ne proceduralnih, ali da će Opština svakako postupiti po rešenju ministarstva, čim ono stigne.
On navodi da je najkrupnija greška OU bila izdavanje lokacijskih uslova "Eko-vet plusu" za "nadstrešnicu za pokrivanje opreme za spaljivanje animalnog otpada".
  • Tata Ikun

    23.07.2018 16:34
    Bačka Topola takođe ima problem... Grad smrdi na prerađene crkotine zato što gospoda iz firme koja se time bavi neće da kupe bio-filtere... Na početku su se građani nešto i bunili, sada protestuje još samo jedan čovek, svaka mu čast na hrabrosti posle tolikih maltretiranja... A ostatak građana sada boli uvo, još pričaju za ovoga da nije baš čist u glavu. Strašno, baš strašno.
  • /

    22.07.2018 21:15
    /
    i kontrolisati sta rade sa ostatkom. da slucajno ne ide u stocnu prehranu

    kod jednog veterinara mi je prisao tip, pruzio kutijicu sa granulama i ponudio da spalim ljubimca kod njega u vrbasu kada mu dodje vreme da napusti svet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.