Sremska Mitrovica: Skupština grada nema biografije članova gradskog veća

Sremskomitrovačka Skupština grada nema biografije članova gradskog veća koji trenutno imaju mandat jer, kako navodi Stručna služba, oni nisu u obavezi da svoje biografije predaju i podele sa javnošću.
Sremska Mitrovica: Skupština grada nema biografije članova gradskog veća
Foto: 021.rs
Kako su u ovoj instituciji naveli u odgovoru na pitanje 021, ovakva situacija je u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao i Statutom grada Sremska Mitrovica.
 
U skupštini se pozivaju na član 45 Zakona o lokalnoj samoupravi koji propisuje da se članovi veća biraju tajnim glasanjem i da im mandat traje četiri godine. Javnost njihovog rada ovim članom nije obuhvaćena. 
 
S obzirom da gradsko veće, po zakonu, predlaže Statut i budžet, izvršava odluke Skupštine, vrši nadzor nad radom Skupštine, postavlja i razrešava pojedine načelnike i ima druge važne nadležnosti, čak je i u Statutu grada, na koji su se takođe pozvali u Skupštini grada kada su odbili da podele ove informacije, navedeno da Gradsko veće mora da informiše javnost o svom radu. Zašto to ne uključuje i transparentnost njihovih biografija, kompetencija i nadležnosti, nije jasno.
 
Iako nigde nije eksplicitno propisano da je objavljivanje biografija obavezno, gotovo sve druge opštine u Vojvodini na svojim veb prezentacijama imaju podeljena imena članova gradskog veća i njihove nadležnosti u opštini, a velika većina ima objavljene biografije članova, u kraćoj ili dužoj formi, kao i njihove kontakte.
 
Na veb prezentaciji grada Sremska Mitrovica, popisana su samo imena članova gradskog veća, bez pominjanja područja za koje su nadležni, i bez kratke biografije koja bi svedočila o njihovim kompetencijama. 
 
Kako iz Grada Novog Sada, koji je jedan od mesta koja na veb prezentaciji imaju i detaljne biografije članova ovog organa, za 021 kažu, to je pitanje transparentnosti rada javnih organa koje bi trebalo da se poštuje.
 
S druge strane, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za 021 navode da se ovo pitanje ne uređuje Zakonom o lokalnoj samoupravi, već statutom, odnosno poslovnikom o radu skupštine.
 
"Nezavisno od konkretne situacije, pitanje je na koji način se odbornici upoznaju sa predloženim kandidatima koje biraju, imenuju ili postavlјaju ukoliko ne postoje dostavlјene biografije kandidata. Očekivano je da u materijalu koji su dobili odbornici prilikom glasanja za članove gradskog veća, postoje ili biografije ili navodi glavnih podataka iz biografija kandidata", navode u ministarstvu.
  • SMor

    23.07.2018 14:12
    Sve dunsteri.
    Mitrovica je kadrovski fenomen. Samo jos Pikačua da postave na neku funkciju.
  • proka

    23.07.2018 11:23
    sve je moguće
    u privatnoj državi gde je ustav neustavan ( donet je neustavno ) i gde se zakoni tumače a vlast prekomponuje .....!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.