Zrenjanin: Izložba "Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu" od petka u Narodnom muzeju

Izložba "Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu" biće otvorena u petak, 17. avgusta u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.
Otvaranje izložbe je u 12:30 časova.
 
Otvaranje izložbe deo je programa obeležavanja 77. godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja i negovanja sećanja na Holokaust.
 
Ova postavka nastala je povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata i Jevrejski istorijski muzej u Beogradu posvetio ju je svim srpskim Jevrejima, muškarcima i ženama, koji su kao ratnici ili medicinsko osoblje učestvovali u svim ratovima za slobodu Srbije 1912–1918. godine. Autor izložbe je Vojislava Radovanović, muzejski savetnik i upravnik Jevrejskog istorijskog muzeja.
 
Izložba obuhvata dokumentarne fotografije iz fonda Jevrejskog istorijskog muzeja na kojima se vide kako poznati tako i anonimni srpski Jevreji – muškarci i žene, oficiri i obični vojnici, bolničarke i lekari koji su se borili za Srbiju. Materijal je dopunjen sa dve digitalno obrađene fotografije Arhiva Jugoslovenske kinoteke, tako da je na izložbi predstavljeno ukupno 35 fotografija među kojima je, na primer, nepoznata fotografija srpske – jevrejske heroine Neti Munk koja na leđima nosi bolesnog čoveka iz perioda užasne epidemije tifusa za vreme Prvog svetskog rata. Tu su i 3-4 novinska članka iz "Politike" iz posleratnog perioda, a odnose se na Veliki rat. Sačuvan je originalni "dnevnik evakuacije" iz 1916. godine konjičkog oficira Moše Mevoraha koji je, osim što je ratovao, izvanredno crtao, a među eksponatima je i jedno vojničko ćebe koje je "prelazilo" Albaniju i štitilo od zime svoga vlasnika Gavriela Navonovića, sefarda iz Prištine.
 
Nadležna kustoskinja izložbe je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, a postavka će biti otvorena do 8. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina