Apatin: Od kuće grofa Turskog biće napravljen muzej

Opština Apatin otkupila je staro zdanje izuzetne arhitektonske vrednosti, u samom centru grada, koje već decenijama propada.
Za njegovu obnovu potrebna su velika finansijska sredstva i brojne dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika. U potragu za novcem već su krenuli, kako bi napravili savremeni muzej, sa digitalnim sadržajem, zanimljiv turistima i posetiocima.
 
Kuća grofa Turskog, tako je u Apatinu svi znaju. Stariji građani je pamte iz nekog lepšeg perioda, a neki su i lično poznavali njenog vlasnika.
 
"Turski je bio fantastičan čovek, dobar i jako bogat. Bio je ili Nemac ili Mađar. Imao je veterinarsku stanicu. Stanovao sam pored pa sam ga i lično poznavao", navodi jedan od građana Apatina.
 
Izgrađena 1920. godine, jedno je od najlepših i arhitektonski najvrednijih zdanja, upravo zbog toga što je građena od cigle proizvedene u ciglani porodice Majer.
 
"Kuća je zaista specifična, jer je njena fasada izgrađena od takozvane klinker cigle – svilene cigle. To je bila cigla koja se od svih četrdeset ciglana, koliko je tada postojalo ovde u Apatinu, proizvodila jedino u toj Majerovoj ciglani, iz razloga što je bila veoma skupa", navodi za RTS istoričar Boris Mašić.
 
Opština je otkupila ovaj objekat sa namenom da se od nje napravi muzej u kojem će biti smeštena sva umetnička dela koja se nalaze u Apatinu. Potrebna su, kažu, velika finansijska sredstva.
 
"Predviđeno je da se u naredne tri godine otplati sama kuća, njena cena nije bila mala, ali mislim da je ovo od velike vrednosti za opštinu", navodi zamenica predsednika opštine Apatin Dubravka Korać.
 
Muzej će biti prava istorijska i kulturna riznica grada, koja će posetioce najverodostojnije upoznati sa onim što se ovde vekovima dešavalo i stvaralo. 
  • Smorena

    13.09.2018 09:02
    U Novom Sadu je bilo kuca od "svilene" cigle, mislim da je i ulica Vere Pavlovic bila poplocana istom ili slicnom, ali Novom Sadu to ne treba. Sve se rusi, cupa, betonira, nasadjuje i po samom centru, a ne po drugim delovima grada. Nikom ne pada na pamet da otkupi kasarnu u Futoskoj i napravi nesto na polzu naroda, nego se ceka da se urusi i budzasto proda investitoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".