Zrenjanin: Registrovano 429 stambenih zajednica

Nakon više od godinu dana primene novog Zakona o stanovanju i posle početnog otpora i nedoumica, registracija stambenih zajednica u Zrenjaninu je pri kraju.
Zrenjanin: Registrovano 429 stambenih zajednica
Foto: Pixabay

"Registrovano je 429 stambenih zajednica koje imaju svoje upravnike, bilo da su u pitanju upravnici iz redova stanara, bilo da su u pitanju profesionalni upravnici. Trenutno ima i 12 stambenih zajednica koje još nisu završile registraciju, pa je njima postavljen prinudni upravnik", kaže za portal zrenjaninski.com Milica Samardžija iz Odeljenja za imovinsko - pravne poslove u Gradskoj upravi.

U Odeljenju ističu da su nastojali da prinudni upravnici ravnopravno podele stambene zajednice.

"Ima tu i stambenih zajednica na selima, i nisu svi profesionalni upravnici bili zaintresovani za prinudnu upravu", dodaje Samardžija.

Stanari u 12 zgrada kojima je postavljen prinudni upravnik i iz još nekoliko koje su u žalbenom postupku, bez obzira što se nisu usaglasili, moraće da plaćaju i prinudnog upravnika i troškove tekućeg održavanja. Iznosi ovih stavki moraju biti u skladu sa gradskom odlukom.

Već je bilo slučajeva, inače, i da se upravnik izabaran iz redova stanara zameni profesionalnim.

Registracija stambene zajednice i izbor upravnika tek su pola posla dovođenja u red i potpunu funkcionalnost zgrada. Fondovi za investiciono održavanje i veće popravke još su tanki, a većina zgrada je u lošem stanju. Nije lako odabrati ni agenciju, preduzeće ili osobu koja će zgradu održavati čistom i bezbednom. Sve to ostaje i dalje posao za skupštine stanara i novopostavljene upravnike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.