Pokrajina usvaja plan za borbu protiv korupcije

Poslanici Skupštine Vojvodine raspravljaće na današnjoj sednici o pokrajinskom antikorupcijskom planu.
Pokrajina usvaja plan za borbu protiv korupcije
Foto: 021.rs
Pokrajinski antikorupcijski plan (PAP) odnosiće se na više od 300 institucija u Vojvodini. Podrazumeva niz mera koje bi pokrajinska vlast trebalo da sprovede u narednom periodu kako bi se sprečila pojava korupcije.
 
Tako bi trebalo da se definišu mere koje bi javnosti omogućile veći stepen učešća u odlučivanju, poput određivanja vrste propisa za koje je obavezno organizovanje javne rasprave pre donošenja, objavljivanja akata na sajtu Skupštine Vojvodine, obaveznih obrazloženja nacrta propisa, uspostavljanje mehanizma za sprečavanje "trgovine javnim ovlašćenjima", jačanje kapaciteta za postupanje po prijavama uzbunjivača, ali i uključivanje građana u nadzor nad trošenjem budžeta Pokrajine. 
 
Prema tome, javnost bi trebalo da dobije uvid i u sve ugovore koje organi Pokrajine zaključuju sa funkcionerima i zaposlenima i pokrajinskim organima, osim ugovora o radu. Takođe, trebalo bi da se obezbedi transparentnost, upravljanje sukobom interesa i sprečavanje korupcije prilikom imenovanja članova komisije za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Pokrajina.
 
Kao posebne oblasti definisane su sprečavanje korupcije u javno-privatnim partnerstvima i koncesijama, upravljanje donacijama koje primaju Pokrajine, inspekcijski nadzor, sistem odgovornosti i kontrole prilikom formiranja i rada radnih tela, smanjivanje diskrecionih ovlašćenja u odlučivanju o tipu javne nabavke koja se raspisuje, jačanje unutrašnjih mehanizama finansijske kontrole...
 

 
Tokom prošle godine u nekoliko navrata mediji su pisali o dodeli sredstava na konkursima za sufinansiranje u oblasti javnog informisanja u Vojvodini. Tako je novac građana odlazio na finansiranje fantomskih medija, a njihove pare bi, na osnovu sumnjivih kriterijuma, odlazile i u ruke raznoraznih biznismena. Zbog toga nije čudno da su ovi konkursi, prema ocenama medijskih radnika, postali "organizovani kriminalni poduhvat", a u istom kolu "igraju" čelnici lokalnih vlasti, tajkuni, poltronski mediji i novinari koji to nisu.
 
Zbog toga bi ispunjavanje mera iz jedne od oblasti PAP-a trebalo da obezbedi i "povećanje transparentnosti, odgovornosti i kontrole nad procesom sprovođenja konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja". Mere bi trebalo da spreče sukob interesa članova konkursne komisije, obezbeđivanje evaluacije i finansijske kontrole nad projektima.
 
Predlog nacrta PAP-a objavljen je u aprilu ove godine, a posle mesec dana održana je i javna rasprava, na kojoj je iznet niz primedbi i predloga, a deo njih je uputila Agencija za borbu protiv korupcije. Radna grupa je prihvatila veći broj sugestija i dopunila predlog nacrta PAP-a. Kako se može videti u dokumentu, većina mera bi trebalo da bude usvojena u prvoj polovini 2019. godine, a neke čak i do oktobra ove godine. 
 
Stranke se uglavnom nisu oglašavale u vezi sa predlogom PAP-a. Reagovala je Srpska radikalna stranka kritikujući ovaj predlog, uz poruku da će glasati protiv njega. Radikali su predlog nazvali "klasičnim primerom resavske, prepisivačke škole", zamerajući to da Vojvodina poslednja u Srbiji usvaja ovaj dokument, te da je praktično reč o kopiji modela plana koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije. 
 
Kako su dodali, za brojne afere prethodne vlasti u Vojvodini niko nije odgovarao, a SNS kao vlast o tome ćuti, zbog čega smatraju da će PAP ostati ništa drugo osim - mrtvo slovo na papiru.
  • Yip Man

    18.09.2018 14:00
    Da, naravno sa Mirovićem na čelu.

    Ubilo se.
  • ekonomista

    18.09.2018 12:34
    Pisi propalo...
    Jos od 2000. se "usvaja" zakon o ispitivanju porekla "prvog miliona" pa ga jos uvek nema. Kako stvari sada stoje, nece ga ni biti jer ona vlast koja ga donese i usvoji, morace da ga primeni ne samo na one iz prethodne vlasti nego i na svoje ljude - sto obicno bude i nezgodno i bolno.
  • i

    18.09.2018 10:55
    i
    Samo da pronađete one koji će verovati u primenu donetog plana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.