Zrenjanin: Obnovljen spomenik Crvenoarmejcima kod železničke stanice "Fabrika"

Zahvaljujući sredstvima koje je obezbedilo Ministarstvo rada i socijalne politike, sektor boračko – invalidske zaštite, obnovljen je spomenik Crvenoarmejcima, koji se nalazi u okviru železničke stanice "Fabrika" u Zrenjaninu.

Izvođač radova je bila zrenjaninska kamenorezačka radnja "Taši", a izrada projektno – tehničke dokumentacije bila je poverena Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin. Odgovorni projektant bila je Spomenka Urošević, a saradnik na projektu etnolog Branislav Milić.

Ovaj spomenik posvećen je četvorici boraca Crvene armije koji su poginuli na ovoj stanici u borbi sa nemačkim oklopnim vozilom, prilikom oslobađanja Petrovgrada, današnjeg Zrenjanina, 2. oktobra 1944. godine, o čemu svedoči uklesani tekst na ploči spomenika. U znak zahvalnosti za učinjeno delo, spomenik su 1945. godine podigli radnici stanice Petrovgrad "Fabrika". Do 1962. godine ovde su bila sahranjena i tela poginulih, da bi potom njihovi posmrtni ostaci bili eshumirani i sahranjeni u zajedničku grobnicu na Baglјašu.

"Spomenik nalik nadgrobnom spomeniku postavlјen je na postamentu i ima pravougaoni oblik, sa blago suženim vrhom na kojem se nalazila zvezda petokraka, koja je nedostajala. Na prednjoj strani spomenika je mermerna ploča sa gorepomenutim tekstom. Grobno mesto poginulih ograđeno je niskim betonskim zidom na kojem je sedam vertikalnih četrvrtastih konusno suženih stubova, međusobno povezanih lancima. Na vrhu stubova se nalaze izlivene vaze četvrtastog oblika. Na prednjoj strani, između spomenika i stubova, nalaze se dve žardinjere. Svi pomenuti elementi su od teraca, uklјučujući i niski betonski zid kojim je ograđeno spomen obeležje", navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Zrenjaninski.com podseća da se spomenik nalazio u veoma lošem stanju. Obrastao u mahovinu i lišajeve, postao je stoplјen sa okolinom, tako da je bio jedva uočlјiv. Na mnogim mestima kamena obloga je bila popucala, a negde i otpala. Na dva stubića nedostajale su ukrasne vaze, a jedna žardinjera bila je odvalјena. Takođe, betonski ivičnjak je bio popucao na mestima gde je korenje drveća odizalo zemlјu. Na vrhu spomenika dugo vremena je nedostajala zvezda petokraka. Takođe, nestala je i ukrasna ograda koja je omeđavala parcelu spomenika i koja se vidi na starim fotografijama.

"Zajedno sa konzervatorskim radovima izvedeni su i hortikulturni radovi jer je zelenilo u sastavu spomeničke celine", dodaju u Zavodu.

  • Aradjanka

    09.10.2018 17:37
    Bravo za obnovu! Mogli bi obnoviti i spomenik Ruži Šulman...zarastao....moze neka akcija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina