Naučnici menjaju dužinu sekunde i prave najtačniji časovnik

Skoro 50 godina dužina trajanja jedne sekunde je bila definisana na jedan način, a to bi uskoro moglo da se promeni.

Istraživači u Nemačkoj smatraju da su našli način da naprave najtačniji sat ikada i to redefinisanjem trajanja osnovne jedinice vremena. Kako kažu, da je takav sat počeo da meri vreme od trenutka Velikog praska, do sada bi "izgubio" samo 100 sekundi.

Način na koji se uglavnom meri vreme je još uvek zasnovan na principu klatna.

Od 1967, Međunarodni sistem jedinica mere (SI) definiše sekundu kao 9.192.631,770 ciklusa radijacije koja odgovara razmeni između dva nivoa energije atoma cezijuma 133. Međutim, cezijumovi atomi uspore ili ubrzaju kretanje za nanosekundu svakih 30 dana.

Istraživanje objavljeno u žurnalu "Optica" i opisuje časovnik koji za merenje koristi atom stroncijuma koji "otkucava" mnogo brže nego cezijumov i to čini u optičkom delu spektra, a ne u mikrotalasnom delu.

U tom slučaju bi sekunda bila definisana kao 429 biliona (hiljadu milijardi) ciklusa radijacije koja odgovara razmeni između dva nivoa energije atoma stroncijuma. Ovakav metod računanja trajanja sekunde bi smanjio mogućnost greške na manje od 0,2 nanosekunde za 25 dana, kažu naučnici.

Takav časovnik bi imao malo izmenjene dužine trajanja sekundi, minuta i sati.

Iako promenu u preciznosti ljudi ne bi primetili, ona bi mogla da bude važna za GPS navigaciju, dalekovode i kompjuterizovane finansijske mreže. Naučnici kažu da je istraživanje važno za pravljenje takozvanih optičkih satova.

Do promene dužine trajanja sekunde, međutim, moglo bi da dođe za nekih desetak godina.

  • kasni

    27.05.2016 14:16
    I sta mislis onda, u trenutku V. praska kazes nekom, vidimo se za 14 milijardi godina i onda dodjes na sastanak, kad tamo zakasnio 100 sekundi, a hteo si da stignes tacno na vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.