Australija izdaje prve novčanice sa oznakama za slepe

Australija je pustila u opticaj novu novčanicu od pet dolara koja, prvi put u istoriji, sadrži oznake koji će pomoći slepim i slabovidim osobama da je razlikuju od drugih novčanica.

Ova novčanica je samo početak značajnog redizajna australijske valute.

Nova novčanica, koja je najavljena u aprilu, naišla je na talas negativnih komentara zbog svog dizajna ali će zbog dodatnih promena u teksturi značajno doprineti da se 357.000 slepih i slabovidih bolje snalazi prilikom plaćanja.

Inicijativa da se novac prilagodi potrebama slepih i slabovidih potekla je od 15-godišnjeg Konora Mekleoda koji je, zajedno sa svojom majkom, pre tri godine, pokrenuo internet peticiju da se na novčanice dodaju taktilne markice.

“Da, novčanice sada jesu različite veličine i to malo pomaže ali samo ako u novčaniku imate sve novčanice pa možete da ih poredite”, kaže njegova majka Ejmi Lankaster.

Njihovu peticiju potpisalo je više od 57.000 ljudi nakon čega se centralna australijska banka obavezala da će nova generacija nacionalne valute imati oznake za slepe i slabovide a to obećanje je danas ispunjeno, piše Mashable.

  • ns

    01.09.2016 15:12
    Jos samo da skinu sliku ove babuskare iz engleske sto je opljackala pola sveta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.