Ovaj grad je uveo besplatan javni prevoz i zaradio 20 miliona evra

Sećate li se vesti da je Talin postao prvi grad u EU koji je uveo besplatan javni prevoz? E upravo taj eksperiment im je doneo 20 miliona evra.

Od 2013. godine, besplatna vožnja autobusima, tramvajima i trolejbusima za 420.000 stanovnika Talina je besplatna.

Građani koji imaju prebivalište u Talinu, glavnom gradu Estonije, svake dve godine za javni prevoz moraju da izdvoje dva evra. Tim novcem kupuju tzv. zelenu karticu koja im služi za neograničen broj putovanja. Kako je moguće da grad na ovaj način ne stvara gubitke već u budžet dobija čak 20 miliona evra godišnje?

Javni prevoz delimično se finansira od poreza građana koji imaju prebivalište u Talinu - njih 10.000 godišnje otkada je besplatan prevoz uveden.

Veći broj prijavljenih stanovnika - više novca u budžetu grada. To znači da se putem poreza budžet Talina uvećao za čak nekoliko miliona evra. Osim toga, prevoz je besplatan jedino za stanovnike Talina. Svi ostali plaćaju punu cenu karte od dva evra po vožnji pa je to, uz porez, dodatni način zarade.

Dodatna pogodnost besplatnog javnog prevoza je i neposredna briga o očuvanju životne sredine. Otkada je ovaj model uveden, korišćenje usluge javnog prevoza povećalo se za šest odsto, dok se korišćenje automobila smanjilo za pet odsto.

  • Ivan

    20.10.2016 17:03
    @Zivan
    Mislim da nisi u pravu. Svaki javni prevoznik ima i prigradske linije a uglavnom ih naziva gradski. Da li za Temerin ili Sr.Karlovce ide "gradski" autobus?
  • Primer iz Češke

    20.10.2016 16:59
    Živane, znaš kako su to uradili u gradu u Češkoj?
    SVAKO ko ima ličnu kartu iz tog okruga u kome ide gradski prevoz, a oni imaju i bus i tramvaj, svako se vozi na ličnu kartu. I kraj.
    Ne gleda se odakle si, da li iz centra ili periferije.
    Jesi li u gradskom busu, imaš li ličnjak za kontrolora - i gotovo.
    I ostaje im svest da žive u humanom društvu.
    I ko bi onda prlja i razbijao Grad u kome živi? Svi plate porez jer VIDE kuda on ode.
    Ne znam ime grada napamet, manji je do 120.000 stanovnika, ali se može izguglati.
  • /

    20.10.2016 16:01
    /
    G
    vid sad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.