Naučnici tvrde da ove pesme najviše opuštaju

Kada stvari postanu stresne na polu, u školi ili u privatnom životu, koristimo se različitim tehnikama za smirivanje i smanjivanje stresa. Jedan naučno proveren način je slušanje muzike, ali ne bilo koje.

Naučnici kažu: napravite listu od 10 pesama koje najviše opuštaju.

Zvučne terapije su dugo bile popularne kao način opuštanja i poboljšanja zdravstvenog stanja. Vekovima su stare kulture koristile muziku za poboljšanje života i zdravstvenih uslova.

Danas, neuronaučnici navode koje pesme su najefektivnije za smirivanje. Studija je sprovedena na učesnicima koji su pokušavali da reše komplikovane zagonetke u što kraćem periodu, dok su bili povezani za senzore. Zadaci su indukovali odeđen nivo stresa, a učesnici su slušali različite pesme dok su im istraživači merili aktivnost mozga kao i fiziološka stanja koja su uključivala otkucaje srca, pritisak i disanje.

Doktor Dejvid Luis-Hodžson iz "Majndlab" internacionalne laboratorije, koji je predvodio istraživanje, rekao je da je jedna pesma posebno uticala na relaksaciju učesnika, nego bilo koja druga muzika koja je puštana tokom studije. Zapravo, slušanje pesme "Weightless", rezultiralo je u neverovatnih 65 odsto smanjenja preterane anksioznosti, i 35 odsto u smirivanju navedenih fizioloških stanja.

Ova pesma je zapravo napravljena zbog toga. Grupa koja je napisala "Weightless", Marconi Union, uradila je to u saradnji sa terapeutima. Njene pažljivo aranžirane harmonije, ritam i bas pomažu slušaocu u ravnoteži otkucaja srca, smanjivanju krvnog pritiska i smanjuju nivo hormona stresa, kortizola.

"Ova pesma je zaista delovala umirujuće, većini žena se prispavalo, tako da ne bih preporučio slušanje ove pesme tokom vožnje jer može biti veoma opasno", rekao je Luis-Hodžson.

Pored pesme "Weightless" koja je zauzela prvo mesto kao najdelotvornija, ostalih devet na listi su:

2. Electra od Airstream

3. Mellomaniac (Chill Out Mix), DJ Shah

4. Watermark, Enya

5. Strawberry Swing, Coldplay

6. Please Don’t Go, Barcelona

7. Pure Shores, All Saints

8. Someone Like You, Adele

9. Canzonetta Sull’aria, Mozart

10. We Can Fly, Rue du Soleil (Cafe Del Mar)

  • nebitno

    29.10.2016 10:42
    preporuka
    Black Sabbath - Planet Caravan
    Led Zeppelin - No Quarter live Celebration Day

    Pink Floyd - pre svega Marooned, Comfortably Numb, High Hopes, Echoes, manje vise 90% repertoara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.