Pet Pančićevih omorika ukradeno u Škotskoj

Lopovi su ukrali pet stabala Pančićeve omorike iz šume u blizini grada Perta u Škotskoj.
"Uprkos tome što ukradeno drveće nema prodajnu vrednost, reč je o neprocenjivom delu projekta očuvanja životne sredine", navodi Škotska agencija za zaštitu šuma.
 
Genetski materijal Pančićeve omorike korišćen je u okviru škotskog nacionalnog programa za očuvanje četinara. Dopremanje stabala omorike u Škotsku rezultat je saradnje između udruženja "Pert i Kinros kantrisajd trast" i Kraljevske botaničke bašte u Edinburgu radi spasavanja ugroženih vrsta četinara.
 
Tom Kristijan iz udruženja navodi da ne postoji način da se povrati ukradeni genetski materijal omorike.
 
"Lokalno zemljište i klima izuzetno pogoduju uzgoju četinara, zbog čega Pert predstavlja idealno mesto za oporavak retkih i ugroženih vrsta iz svih krajeva sveta", rekao je Kristijan.
 
Slučaj trenutno istražuje policija. Škotska agencija za zaštitu šuma planira da postavi nadzorne kamere kako se ovakvi incidenti ne bi ponovo događali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.