Kosmička prašina na krovovima u tri evropska grada

U tri evropska grada pronađena je kosmička prašina na krovovima.
Sićušne čestice iz svemira stare su više od 4,6 milijardi godina – koliko i Sunčev sistem.
 
Stručnjaci obično posećuju ledena bespuća Antarktika kako bi prikupili svemirsku prašinu. Sada su po prvi put uspeli da je nađu u gradovima. 
 
Oni su prosejali oko 300 kilograma prljavštine koja se skupljala na krovovima zgrada u Oslu, Berlinu i Parizu. Zatim su koristeći magnete uspeli da izvuku čestice koje sadrže magnetne minerale i uspeli da potvrde da oko 500 njih pripada kosmičkoj prašini. 
 
"Još od četrdesetih godina prošlog veka znamo da kosmička prašina kontinuirano pada kroz našu atmosferu, ali sve dosad smo mislili da je ne možemo detektovati u okruženju u kom postoje milijarde čestica zemaljske prašine", kaže Metju Gendž sa Imperijal koledža u Londonu. 
 
Njega je kontaktirao jedan amater naučnik koji je sugerisao da bi kosmičke čestice mogle da se nađu i u gradovima. Uprkos početnoj sumnji, otkrili su da su čestice tri puta veće od ranije otrkiveni. 
 
"Ovo je važno otkriće jer nam je fosilna kosmička prašina potrebna kako bismo rekonstruisali geološku prošlost Sunčevog sistema", kaže Gendž.
  • Saša

    08.03.2019 12:37
    Koji je koeficijent (brzina) taloženja , kosmičke prašine ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.