Sve više parkinga za žene u Kini

U Kini sve češće pomažu ženskim vozačima postavljanjem posebnih parking mesta namenjenih upravo njima. Takva parking mesta su redovno veća, dobro osvetljena i jasno označena roze horizontalnom signalizacijom.
Ovaj princip se primenjuje godinama u podzemnim garažama, a sada je sve češći slučaj da se posebna parking mesta postavljaju i na gradskim saobraćajnicama. Najnoviji u nizu primera dolazi iz severnokineskog grada Shenyanga, gde je u pilot projektu postavljeno deset parking mesta sa roze bojom i natpisom "Woman Car (parking) Place". 
 
Ako ova specijalna parking mesta zažive gradske vlasti će ih postaviti širom grada, njih nekoliko stotina. 
 
Dimenzije parkinga su 7,2 x 3,5 metara, što je značajno više od standardnih 6 x 2,5 m. Dalje, parking mesta trenutno nadziru čuvari, ali tu su i kamere, a sve kako bi se sprečila zloupotreba. Cena parkiranja je ista kao i na običnim parking mestima. 
 
Pojedini kineski mediji su se raspisali oko načina označavanja samog parkinga. Naime, jedna oznaka u stvari znači "boginja", a ne "žena", odnosno prema modernijem načinu izražavanja "žena kojoj se drugi dive". Neki to smatraju suviše seksističkim.
  • knez

    17.01.2017 09:02
    U Nemačkoj su ova parkirališta standard. Nisu na svim mestima šira, ali su ova mesta blizu stepenica i lifta, zbog silovatelja i lopova pre svega.
  • NS49

    17.01.2017 07:25
    Iz nekog razloga dame se slabije snalaze sa vožnjom unazad. Već sam imao problema sa komšinicama koje su mi udarale u vrata garaže a nisu bile svesne toga ili su se pravile lude.
  • DonJuan

    17.01.2017 01:53
    @Hm
    Smeta? Aj ponovo procitaj komentar, nigde nisam rekao da mi smeta... Mislim da je ovo odlicna stvar i da treba praviti razlike izmedju muskaraca i zena tamo gde ih je priroda napravila, umesto sto se feministkinje bore za usiljenu ravnopravnost... Npr. Ako ko su zene losiji vozaci, a jesu, treba im obezbediti veci parking i imati vise tolerancije za njih u saobracaju... A ne glumiti da smo isti, pa da iscukaju automobil pri parkiranju ko da je preziveo ratno stanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti