Rečenice koje ne bi trebalo da govorite konobarima

Konobari, prema opisu svog posla, uvek moraju da budu ljubazni prema gostima kafića ili restorana u kojem rade.
Međutim, gosti često nisu takvi. Kako biste uvek dobili vrhunsku uslugu, važno je poštovati i određena pravila. Ovo je lista stvari koje ne bi trebalo da kažete konobaru.
 
1. Govoriti da ste alergični, kad to zapravo niste
 
Ako konobaru kažete da ste, na primer, alergični na gluten, profesionalan konobar uvek će se potruditi da sve što vam donese bude bez glutena. Ipak, to zahteva vreme, a jela za alergičare obično se duže pripremaju od drugih. Stoga nemojte konobarima lagati i stvarati im dodatni posao, samo zato što mislite da bi tako trebalo.
 
2. Hej, konobar!
 
Radije se nemojte služiti takvim povicima, zviždanjem, pljeskanjem ili pucketanjem prstima ako želite da dobijete svoju porudžbinu na vreme.
 
3. Je li ti šef tu? On mi je dobar prijatelj
 
Obično se ljudi koriste tim trikovima kako bi prilikom rezervacija dobili bolji sto u restoranu, ali nemojte to činiti jer je protivargument konobara na mestu - a zašto onda niste odmah zvali šefa?
 
4. Koje je vaše omiljeno jelo?
 
Iako legitimno, ovo je pitanje krajnje varljivo. Naime, ako su taj dan u restoranu dobili višak neke namirnice, budite uvereni da će vam konobar navesti jelo s upravo tom namirnicom kao svoje omiljeno.
 
5. Radite li išta drugo, osim konobarisanja?
 
Najbolje je ne ulaziti u previše lična pitanja i razgovore. Velik broj konobara bi rado postojeći posao menjali za bolji, kad bi mogli.
 
6. Koliko dugo treba da čekam svoju porudžbinu?
 
Ako vam je dosadilo da čekate i već peti put pozivate konobara, imate na to pravo, ali nemojte preterivati. Ako su početnici, velika je verovatnoća da su zaboravili, ali najverovatniji razlog dugog čekanja u restoranu jeste duga priprema hrane.
 
7. Ova domaća pita izgleda kao da je kupljena u obližnjoj pekari
 
"Domaće" u bilo kojem jelu zapravo je - mit. Najverovatnije je pita koju ste naručili zaista i kupljena u obližnjoj pekari.
 
8. Ja sam redovni gost
 
Ovo ne morate napominjati, jer svaki dobar konobar primetiće da dolazite svaki dan, ako to zapravo i činite. Isticanjem ćete pokvariti uslugu.
 
Naklonost konobara možete postići pristojnim i uljudnim ponašanjem, tako što ćete ga oslovljavati imenom, ali i neizostavnim - napojnicama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.