VIDEO: Papir koji je otporan na vatru i tečnost

List South China Morning Post javlja kako su naučnici sa Instituta keramike u Šangaju proizveli papir otporan na uticaj tečnosti i plamena.
Naučnici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcijuma, koji su izolovali iz životinjske kosti i zubne gleđi, a taj element su nazvali "hidroksiapatit". 
 
Nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stepeni Celzijusovih, kao i na kontakt sa različitim vrstama tečnosti, poput vode, kafe, soka i slično. Vođa istraživačkog tima Džu Jinđie rekao je da je i ranije postojao papir koji je otporan ili na tečnost ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore. 
 
On je rekao da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom. "Ova vrsta papira će biti pogodna i za važne dokumente koji će lako moći da se čuvaju vekovima i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj izum će okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu", kazao je Džu. 
 
Naučnici su na projektu radili od 2008. godine, a na tržištu će se naći u naredna tri meseca. Početna cena će biti nešto viša od cene običnog papira u formatu A4, ali masovna proizvodnja će vremenom doneti i smanjenje cene. 
 
U jednom restoranu brze hrane u Šangaju se obroci služe upravo u posudama napravljenim od takvog papira, koji neće da izgori ni kada se greje na otvorenom plamenu.  
  • Deks

    24.01.2017 14:23
    S jedne strane deluje korisno, ali šta je sa zagađenjem životne sredine? Korisno svojstvo papira je da biva uništen od vode ili vatre i na taj način se prirodno razgrađuje. Ako toga nema taj papir će biti zagađivač prirodne sredine kao plastika.
  • jovo

    23.01.2017 23:40
    onda ce za 10 godina shvatiti da ispusta neku kancerognu hemiju u hranu.
    Rekao bih da je temperatura u pozaru malo jaca od 200 stepeni celzijusovih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.