Zbog krađe toalet papira, u toalete uveli skener lica

Krađa toalet papira u javnim toaletima u Pekingu toliko je uzela maha, da su nadležni uveli tehniku skeniranja lica korisnika toaleta kako bi sprečili tu pojavu.
Čelnici pekinškog parka Hram raja instalirali su skenere lica u aparate za toalet papir, tako da korisnik prvo mora da otkrivenog lica i glave stane pred aparat koji mu skenira lice, pa tek onda izbaci toalet papir. Drugu dozu papira moguće je dobiti tek devet minuta kasnije.
 
Ova mera uvedena je s ciljem sprečavanja krađe toalet papira kojeg u enormnim količinama za kućne potrebe odnose uglavnom stariji i siromašni stanovnici kineske prestonice.
 
Reporter BBC-ja isprobao je ovu tehniku i prenosi da aparat sa skenerom lica daje 60 centimetara toalet papira, a da korisnicima uputstva daju i redari koji su angažovani zbog nove tehnologije u toaletima.
 
"U slučaju da korisniku hitno treba toalet papir, u pomoć mu pristižu naši redari, a to su izuzetne situacije kada korisnici toaleta imaju problem sa mučninama ili enterokolitisom", rekao je zvaničnik uprave parka za list "Beijing Wanbao".
 
Javnost je burno reagovala na ove mere, a građani smatraju da je to uskraćivanje osnovnih prava. Mnogi građani Pekinga na društvenim mrežama dele fotografije nesvakidašnjih slučajeva kada su korisnici u stisci s vremenom primorani da čekaju u redu za toalet papir.
 
Vlasti Kine su ranije saopštile da su za izgradnju više od 100.000 novih javnih toaleta izdvojile 290 milijardi dolara, a taj projekat je nazvan "toalet revolucija". U većini izgrađenih toaleta su postavljeni televizori, bežični internet i bankomati.
 
Najveći javni toalet na svetu se takođe nalazi u Kini i to u gradu Čongkingu u kojem se u četvorospratnici nalazi više od hiljadu toalet kabina.
  • Tosa

    20.03.2017 16:05
    na Balkanu sve po starom
    Sakrijte wc papir evo ih dolaze Kinezi! E, al ovo je Novi Sad - Srbija ovde u toaletima ne drze wc papir vec decenijama. Zato nas valjda i Kinezi zaobilaze.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.