VIDEO: Napravio statuu Bude od 20.000 buba

Japanski umetnik Joneji Inamura proveo je šest godina u prikupljanju 20 hiljada različitih buba kako bi od njih stvorio skulpturu Bude.
Ne zna se kako je Inamura počeo s lovom i skupljanjem insekata, a nagađa se da je pomagao lokalnoj deci u skupljanju buba i jednostavno postao fasciniran njima.
 
Budući da živi u ruralnom području Japana, oduvek je okružen raznim bubama, a većinu svog slobodnog vremena posvećuje hvatanju i širenju svoje zbirke.
 
Inamura nije profesionalni umetnik, a 1970. godine došao je na ideju da svoje bube iskoristi upravo za umetnost.
 
Njegov prvi znameniti rad bila je drvena skulptura samuraja prekrivena s pet hiljada buba, a proveo je deset meseci da bi bube pretvorio u jedinstveni oklop za samuraja.
 
Ipak, kako to obično biva, nisu svi oduševljeni ovom vrstom umetnosti i Inamura se našao na meti kritika nepotrebnog ubijanja životinja u svrhu umetnosti.
 
Budina skulptura datira još iz 70-ih godina prošlog veka, ali je bila zaboravljena i tek je pre dve godine ponovo otkrivena.
 
Inamura je nedavno preminuo u 98. godini.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva