Više od 50 kandidata se prijavilo da čuva austrijski samostan

Nema vode, struje niti plate, ali čak 50 osoba se prijavilo da bude čuvar samostana koji se nalazi uzidan u steni, u blizini Salcburga.
Više od 50 kandidata se prijavilo da čuva austrijski samostan
Foto: 021

Reč je o građevini gde su uglavnom boravili monasi isposnici, izolovani od ostatka sveta. Danas, ovo je turistička atrakcija, otvorena za planinare i putnike namernike.

Za posao čuvara ovog samostana izabran je Belgijanac Stan Vanujtreht, kojem se ovo učinilo zanimljivim iskustvom.

"Odlučili smo se za Vanujtrehta zato što je njegova ličnost veoma zanimljiva. Čovek je koji naprosto zrači i verujemo da će biti izuzetan čuvar samostana", kaže Erih Rormoser, gradonačelnik Salfeldena, u blizini Salcburga, na čijoj se teritoriji nalazi ovaj samostan.

Vanujtreht priznaje da je i sam iznenađen što je izbran. On je imao veoma živopisan život: bio je oficir u vojsci, zatim katolički đakon, a iza sebe ima jedan neuspešan brak.

"Mislio sam da nemam šanse", kaže ovaj 58-godišnji penzioner i dodaje: "Kada sam prvi put pročitao o ovom samostanu, odmah sam pomislio da je to idealno mesto za mene."

Život u samostanu je skoro spartanski, jer nema apsolutno ništa sa savremenim načinom života. Izgrađen je u steni iznad grada. Ipak, posao čuvara neće biti u potpunosti samotnjački, jer ovde neretko dolaze turisti, ali i lokalno stanovništvo, koje rekreativno planinskim stazama stigne do samostana.

Vanujtreht kaže da će mu njegovo bogato životno iskustvo pomoći da uživa u novom "radnom mestu", iako je reč o poslu bez plate. On kaže da je tokom života prošao kroz razne poteškoće, u više navrata bio na samom dnu, ali da je uspeo da izađe kao pobednik iz svega.

Inače, samostan je za posetioce otvoren od aprila do novembra i ujedno to će biti vreme koje Vanujtreht mora da provede u njemu.

Njegov prethodnik je bio Tomas Figlemiler, bivši sveštenik i psihoterapeut, koji se vratio u Beč, gde planira da napiše knjigu o ovom neobičnom iskustvu. "Život u samostanu je spartanski, ali priroda je prelepa. Tokom boravka sam upoznao mnogo divnih ljudi", rekao je Figlemiler.

  • turista

    22.04.2017 08:29
    Svaka cast . Inace Salcburg i okolina su naprosto predivni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.