Prodaje se kolekcija Ajnštajnovih pisama

Kolekcija pisama nemačkog naučnika Alberta Ajnštajna u kojima je pisao o svojim viđenjima religije, makartizmu u SAD (praksi iznošenja optužbi za nelojalnost i izdaju bez uzimanja u obzir postojanja dokaza) i Izraelu, biće ponuđena na aukciji 20. juna.
Prodaje se kolekcija Ajnštajnovih pisama
Foto: 021

Pet originalnih pisama, napisanih u periodu od 1951. do 1954. godine, otkrivaju duhovitu i osetljivu stranu velikog naučnika. Adresirana su na kvantnog fizičara Dejvida Boma, Ajnštajnovog kolegu koji je 1951. godne pobegao iz SAD u Brazil, pošto je u vreme makartizma odbio da svedoči o svojim vezama s komunistima.

Početna cena jednog od požutelih dokumenata, s potpisom i reljefnim pečatom poznatog naučnika, iznosi 8.000 dolara, ali se procenjuje da će biti prodat za dvostruko veću sumu. Procenjuje se da će kolekcija Ajnštajnovih pisama dostići vrednost od preko 20.000 dolara.

Ajnštajn i Bom sprijateljili su se dok su radili na Univerzitetu Prinston. U pismima su razmenjivali mišljenja o kvantnoj fizici, religiji i, kako navodi agencija AP, Bomovom očajnom periodu koji je proveo u Brazilu. "Ako je Bog stvorio svet, njegova osnovna briga sigurno nije bila da ga učini lako razumljivim za nas", napisao je Ajnštajn u pismu upućenom svom prijatelju 1954. godine, godinu dana pre smrti.

Pisma će biti ponuđena na aukciji 20. juna, ali se rane ponude prihvataju elektronskim putem.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti